Важливо Волинь Новини

Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе: у Луцьку вперше відкрили “Клас миру”. ФОТО.

Як правило, ми думаємо, що «булінг» та «конфлікт» – тотожні поняття. Утім, будь – яке цькування робить людей жорстокішими, травмує їхню психіку і може мати серйозні психологічні наслідки.

Образливі слова, ігнорування, непристойні жарти та коментарі, надмірна прискіпливість, бойкоти, небажання давати інформацію, цькування перед усім колективом, доноси, плітки – це «легкі» прояви «мобінгу».

Конфлікт – повсякденна частина динаміки серед вчителів і учнів, а булінг – патологія її розвитку. Звісно, учителі мають неабияк навчитися диференціювати цькування та конфлікти, а також вміти миттєво реагувати на них. Тим паче, уміти відрізняти конфлікт від булінгу мають не лише учні, а й вчителі. Варто зазначити, що коли виникає конфлікт, кожна його сторона має баланс сили чи влади у стосунках.

На жаль, жертвою мобінгу може стати будь-яка людина. Нерідко ними стають молоді фахівці, які щойно прийшли на роботу в новий колектив. Також жертвою мобінгу можуть стати і працівники передпенсійного віку.

До слова, проєкт «Школа миру» охоплює не тільки учнів та учителів, батьків а й цілі громади. Програма «Школа миру» реалізується за підтрики ГО «Поруч», на співпраці з благодійним фондом «Захист», який існує у місті Херсон, за допомогою фінансової підтримки уряду Німечиини, зокрема, у партнерстві з Дитячим Фондом Німеччини (ChildFund Deutsсhland).

Відтак, у проєкті «Школа миру» беруть участь чимало областей України: Волинська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Тернопільська, Черкаська, тощо. Учасниками проєкту «Школа миру» є не лише учні, а й учителі, а також місцеві органи влади, на чолі з громадськими діячами.

6 жовтня, у стінах Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького у рамках проєкту «Школа миру», за підтримки  ГО «Поруч» відкрили інклюзивний клас, який має назву “Клас миру”.

Луцька гімназія №4 імені Модеста Левицького – єдиний навчальний заклад у Луцьку, який цьоріч обрали задля реалізації проєкту «Школа миру».

«Дякую, що підтримуєте нас у нашій роботі!», – зауважив директор Луцької гімназія №4 імені Модеста Левицького Олександр Мишковець.

Разом із директором гімназії №4 Олександром Мишковцем у церемонії відкриття новітнього «Класу миру» взяла участь заступниця директора Ірина Дмитренко.

“Клас миру” потрібен не лише у 8 школах України. Він потрібен у кожному навчальному закладі. Тому що, навичка медіації  та подолання конфліктів мирним шляхом – це те, що нам необхідно знати. Тому ми направду раді, що наші діти, педагоги, мають можливість долучитися до подібної ініціативи, навчитися медіації і порозуміння, створивши гімназію безпечним освітнім середовищем, про яке усі говорять”, – акцентувала Ірина Дмитренко.

Також на відкриття сучасного освітнього «Класу миру» завітала депутатка Луцької міської ради Алла Надточій , яка подякувала керівництву гімназії та українським партнерам  ГО “Поруч” за розвиток важливих для міста соціально – комунікативних  проєктів.

“Якщо існуватимуть «Класи миру» у кожній школі, то школярі з дитинства зрозуміють сприймати світ таким, яким він є. Що кожна людина має право на свою думку, висловлення та стиль життя, і з цим треба жити, навчатися працювати, спілкуватися і  йти далі. Я бажаю усім бути не конфліктними, знаходити гарні речі між собою і бачити в кожній людині – добро”, – зичила Алла Надточій.

Відтак, з нагоди відкриття “Класу миру” учні 4 –х класів Луцької гімназії №4 влаштували для гостей та глядачів танцювальний флешмоб.


Відтак, варто зазначити, що представники Луцької гімназії №4 безпечно та водночас креативно підійшли до реалізації проєкту, створивши зручний майданчик для дітлахів просто неба.


Під час розмови дипломована психологиня, психотерапевтиня Європейського реєстру психотерапевтів – Марія Тищенко розповіла журналістам Волинь infa про власні враження від події.

“Я тішуся, що працюю з чудовими людьми, які готові на себе брати відповідальність, досягнувши мети. Відтак, ми отримали не тільки фізично створений «Клас миру і всередині приміщення, а й і на вулиці, саме на зеленому просторі. Де навіть в ковідні часи можливим є навчання дітей.

Щиро радію, що ми обрали цю гімназію. Адже ми отримали чимало гарних вражень від проєкту «Школа миру». Тим паче, вчителі з Луцьких шкіл поширювали свої знання серед інших регіонів, показували нові методи та практики викладання”, – зазначила виконавчий директор ГО «Поруч» Марія Тищенко.

Зауважимо, що в “Класі миру” створені усі умови для спілкування учнівської молоді, проведення зустрічей, семінарів і тренінгів по запобіганню насилля у шкільному середовищі, мобінгу, тощо.

Наприкінці офіційного відкриття “Класу миру” заступниця директора Ірина Дмитренко вручила учасникам літнього табору  відповідні сертифікати, які засвідчують перебування в унікальном у таборі “Школа миру” та проходження тренінгу «Медіація і подолання конфліктів».




УВАГА! Булінг та мобінг ніколи не припиняються самі по собі. Потерпілому мають допомогти вчителі, батьки, психолог, поліція та свідки. Неповідомлення про випадки булінгу учасника освітнього процесу є адміністративним правопорушенням, тому потрібно негайно повідомляти про факти вчинення булінгу правоохоронцям!

Leave a Comment