Новини

Терор колекторів припинено: в Україні набув чинності новий закон

Вгамувати колекторів покликаний новий закон, який вже набув чинності.

Доводять до самогубства і психіатричних лікарень. У фотошопі створюють порнофото і надсилають батькам. А ще принижують і залякують по телефону. Це реальні історії українців, яких тероризували колектори. Їхню діяльність багато років ніхто не контролював. Відтепер в Україні запрацював новий закон, який захищає боржників від знущань.

Пан Ігор другий тиждень мешкає на сходовій клітці. Спить на холодній підлозі серед вазонів. Поряд пральна машина та купа речей, серед яких ікона та мамин портрет.

Чоловіку 52 роки. Все життя він мешкав у дев’ятиповерхівці у Дніпровському районі Києва. Тут в Ігоря була трикімнатна квартира, ціна якої приблизно сто тисяч доларів. З цієї квартири його випхали колектори через борг. Йти нікуди, тому оселився біля дверей.

Ще 2007 року чоловік узяв кредит 80 тисяч доларів. Хотів розвивати бізнес – займатися транспортними перевезеннями. Але сплатити борг не зміг. Врешті, у нього забрали житло і запропонували тисячу доларів.

У Кропивницькому колектори тероризують вчителів дитячо-юнацького центру. Їм погрожують, залякують, хоча вони не мають жодного стосунку до боргу.

Попередили про те, що “якщо ви не можете зробити так, щоб боржник повернув свій борг, то ми вас будемо просто тероризувати”. Так намагаються примусити одну зі співробітниць виплатити кредит сина.

“Подавали ми і в поліцію заяви і там тільки розводять руками. Тому, що якщо одну фірму колектроську прикривають, вони передають всі данні іншій і вже телефонує інша з інших номерів і цей процес нескінченний”, – розповіла місцева жителька Юлія Круніч.

Побороти таких колекторів зміг адвокат Віталій Жадобін. Йому не просто телефонували вдень і вночі, ще й надсилали порно фотографії і грубо тролили у соціальних мережах.

Батькам Віталія і друзям у фейсбук розсилали мем. І все заради того, аби Віталій їм заплатив 40 тисяч гривень. Кошти у борг взяла прийомна донька одного з колег. Він розповідає, – як зміг позбутися шантажистів.

Звернення до банку, до уповноваженого з прав людини і Нацбанк. Це коло допоможе вам розібратися, якщо ви не боржник, а просто особа, яка не має відношення до цих людей”, – розповів він.

Вгамувати недобросовісних колекторів покликаний новий закон, який вже набув чинності. “Відтепер, колекторські компанії, які хочуть стягувати заборгованість підпадають під контроль Національного банку України. Вони мають діяти етично”, – каже нардепка Ольга Василевська-Смаглюк.

Колекторам забороняється:

– телефонувати з восьмої вечора до дев’ятої ранку, а також у вихідні та свята;
– спілкуватися більше двох разів на добу;
– погрожувати або шантажувати людину;
– приховувати контакти;
– повідомляти третіх осіб про борг.

Якщо вимагачі і надалі вас шантажуватимуть, погрожуватимуть, їх можуть штрафувати до ста тисяч гривень. Найголовніше, дізнайтеся назву колекторської компанії і напишіть скаргу до Національного банку України. Відтепер, саме він контролює діяльність стягувачів.

“Всі колекторські компанії мають зареєструватися в реєстрі. Ми розуміємо, що на це підуть не всі. Адже є багато чорних колекторів. Список таких ми розробимо і будемо публікувати на сайті НБУ, якщо не допоможе, у правоохоронні органи звернемося”, – заявив директор департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз.

Звернутися до Нацбанку планують і вчителі з Кропивницького. Адже постійні дзвінки і шантаж перетворюють життя на пекло.

Leave a Comment