Волинь Новини

Чи дозволяє закон збирати дрова в лісі: пояснення луцького юриста

Волиняни, які живуть у приватних будинках, часто потребують дров для опалення, особливо  у сільській місцевості. Деякі з них збирають дрова в лісі. Так, неодноразово трапляються випадки, коли лісівник зустрічає таких людей і повідомляє, що збирати дрова можна, тільки якщо маєш лісовий квиток, адже це використання природних ресурсів. Також трапляються випадки, коли в такому разі на людину складають адміністративний протокол і штрафують, розповідає “lutsk.name“.

Чи законним є таке поводження, пояснив юрист з Луцька Тарас Гупало, пише Конкурент.

Народу належать усі природні ресурси

Як ідеться у Конституції України, народу належать усі природні ресурси, тобто кожен громадянин має право на природні ресурси.

Кодекс України про адмінправопорушення передбачає чотири статті, за якими людину можуть притягнути до відповідальності через нанесення шкоди ресурсам природи.

По-перше, якщо порушено закон про порядок використання лісового фонду, заготівлю та вивезення деревини та живиці, людину можуть покарати штрафом – від 6 до 14 неоподатковуваних мінімумів, а посадову особу – штрафом, який становить від 10 до 16 таких мінімумів.

Є одна деталь: якщо людина прийшла в ліс і зібрала гілля, яке вже лежало на землі, її не можуть покарати, така діяльність – законна. Це ж саме можна застосувати і до дерева, яке лежить на землі повалене. Людина може його порізати і використати для своїх власних потреб.

По-друге, адміністративна відповідальність передбачена тоді, коли людина зрубала дерево, яке  росте.

По-третє, якщо особа знищила або пошкодила полезахисні лісові смуги, то їй загрожує штраф від 30 до 45 неоподатковуваних мінімумів, а посадовій особі загрожує штраф у розмірі від 60 до 90 таких мінімумів.

По-четверте, якщо людина знищила або пошкодила молоде покоління дерев, яке називають підростом, їй загрожує адміністративна відповідальність – штраф у розмірі від 3 до 6 неоподатковуваних мінімумів, а посадову особу можуть покарати штрафом від 7 до 10 таких мінімумів.

Що передбачає Кримінальний Кодекс

Кримінальний кодекс України також містить статтю, за якою можуть покарати українців через незаконне користування природними ресурсами.

Так, людина, яка незаконно вирубала, перевозила, зберігала або продавала ліс, може отримати покарання за кримінал. Так, особу-порушника можуть покарати штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів або арештувати на шість місяців, також їй загрожує обмеження волі на час до трьох років або позбавлення волі на такий же термін.

Якщо справа стосується саме дров, які лежали на землі в лісі, то кримінального злочину тут немає.

Є ще одна стаття, яка майже повторює те, про що йдеться у Конституції України: Лісовий Кодекс передбачає, що український народ є власником лісів, які розташовані в Україні.

Також у Лісовому Кодексі розділяють користування природними ресурсами на загальне та спеціальне. Отож, коли людина збирає дрова в лісі – це вважають загальним користуванням природними ресурсами. Тому для такої діяльності не  треба додаткового дозволу, лісового квитка або оплати.

Отже, волиняни мають право користуватися природними ресурсами за законом, однак потрібно знати свої права та закони, за якими вони закріплюються, аби не бути покараним за порушення.

Leave a Comment