Волинь Новини

Капуста замість пшениці і ріпаку: фермер з Волині розповів, чому перейшов на овочівництво

Через труднощі з реалізацією і низькі ціни на зернові волинський фермер Микола Барабаш вирішив зайнятися овочівництвом.

Читайте також: В Україні понад 8 тисяч церков УПЦ МП: скільки їх на Волині

Цієї весни чоловік уперше посадив ранню капусту на полі, де попередні роки сіяв пшеницю і ріпак. Площа поля біля села Покащів Луцького району — чотири гектари.

Поле ранньої капусти біля села Покащів Луцького району
Працівники фермерського господарства висаджують ранню капусту на полі біля села Покащів, де раніше вирощували зернові. Суспільне Луцьк

Овочівництвом, говорить волинянин, хоче компенсувати менш вигідну рослинну сільгосппродукцію.

Бачимо, що зараз пшениця — нерентабельна, кукурудза і соя – нерентабельні, ніякої ціни немає, проблеми на кордоні. Склади у нас є і пшениці дуже багато, і сої. Тому вирішили зменшити площі, але зайнятися овочівництвом, можливо, тут ми знайдемо свою нішу”, — додав фермер.

Фермер Микола Барабаш вирощує капусту
Фермер Микола Барабаш. Суспільне Луцьк

Ранню капусту працівники фермерського господарства висаджують з допомогою трактора і саджалки.

Поле з капустою у селі Покащів Луцького району
Капусту висаджують з допомогою трактора і саджалки. Суспільне Луцьк

Микола Барабаш каже: щоб здешевити виробництво, розсаду виростили самі у теплицях – це орієнтовно 170 тисяч саджанців ранньої капусти. З його слів, на початкових етапах у капусту потрібно вкласти більше, ніж у зернові, бо насіння і засоби живлення та захисту коштують дорого.

Що про зменшення посівів зернових кажуть в ОВА

Як розповів у коментарі Суспільному начальник відділу департаменту агропромислового розвитку Волині Олександр Книш, щорічно аграрії в області висаджують до 13 тисяч гектарів овочевих культур. З цієї площі отримують орієнтовно 300 тисяч овочевих культур.

“Це дуже правильно, що люди шукають, сіють різний спектр культур, — каже посадовець коментуючи рішення Миколи Барабаша зайнятися капустою замість зернових. — Тим самим вони себе десь убезпечують, страхують від цінових негараздів”.

Начальник відділу департаменту агропромислового розвитку Волині Олександр Книш
Начальник відділу департаменту агропромислового розвитку Волині Олександр Книш. Суспільне Луцьк

Як додав Олександр Книш, станом на початок травня основні сільгоспкультури в області уже посіяли. Під урожай 2024 року зменшили майже на 20% посіви озимої пшениці. Нині під нею 120 тисяч гектарів землі. Менше на 15 тисяч гектарів посіяно озимого ріпаку у порівнянні з минулим роком. Площа цієї культури – 37 тисяч гектарів. Зменшення посівів цих культур зумовлено труднощами зі збутом, що виникли через перекриття кордонів польськими й угорськими протестувальниками і закриті порти.

Читайте також наші новини у Facebook