Важливо Волинь Новини

“Позиція Погуляйка щодо Світязя мені імпонує”: депутат Волиньради про вирішення проблем Шацького поозер’я

Юрій Ройко входить до постійної комісії з питань екології та раціонального використання природних ресурсів Волинської облради, і є єдиним депутатом з профільною лісогосподарською освітою. Тому проблеми Шацького поозер’я для нього – першорядної важливості.

“На сьогодні я активно працюю в робочій групі по обмілінню Світязя. Крім представників депутатського корпусу, до неї входять фахівці відповідних профільних департаментів і науковці (з Києва та Львова).

Завдання, яке ми ставимо перед собою: отримати науково обґрунтовану та вивірену концепцію проблем обміління Світязя. Потім ми проведемо аналіз і визначимо наші подальші дії”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Стан доріг і тротуарів у Луцьку такий, що нові правила нам не знадобляться»: інвалід-візочник про зміни до ПДР

 

Днями це питання піднімали на бюджетних слуханнях, тоді ж губернатор Волині Юрій Погуляйко запевнив, що гарантує залучення коштів з державного бюджету на вирішення проблеми обміління Світязя. Юрій Ройко зауважив:

Мені імпонує його стурбованість цією проблемою, він ставить її собі в пріоритети. Я впевнений, коли буде консолідована спільна позиція гілок влади, тоді ми зможемо домогтися позитивних результатів“.

Журналісти Волинь Infa поцікавилися, які ж фактори найбільше впливають на водність Світязя.

“Причин обміління є декілька. Перша – це глобальне потепління, причина, на яку ми не можемо вплинути, і це – 70-80 відсотків проблеми, але ті 20-30, на які впливає людський фактор – ми мусимо довести до ладу. 

Тож наступна причина – це застарілі зрошувальні системи. На цій території їх дві – Копаївська і Верхньоприп’ятська. Вони будувались на початку 70- х років і їхньою ціллю був скид надлишкових вод, щоб не затоплювати поліські болота…А бачите, як тепер все помінялося?

Зі Світязя по всіх картах має витікати 3 канали…Але тепер, коли ми дослідили, виявилось, що витікає лише один. Ми вже відремонтували шлюзорегулятор, а на Копаївській зрошувальній системі їх є 24, стан у них жахливий… Зараз ми плануємо деякі канали перевести в болотний фонд. Адже болота – це головний акумулятор води.

До 2016 року ми постійно моніторили стан підземних, поверхневих і наземних вод, а при головуванні Гунчика, який вирішив, що фінансувати це не потрібно, ми, на жаль, перестали це моніторити.

Ще однією вагомою причиною є використання води для поливу ягідних плантацій. На цю тему можна довго дискутувати, наприклад, для поливу своїх культур одна плантація використовує 18 тисяч кубометрів води, а якщо взяти, що загальний об’єм Світязя – це 200 мільйонів кубів, то, на перший погляд, це ні на що не впливає… Але це тільки на перший погляд. Адже скільки є несанкціонованих, скільки є неконтрольованих ягідних плантацій. Тобто, це питання треба постійно відслідковувати.

Також дуже впливає наявність великої кількості в значній мірі несанкціонованих свердловин, пов’язаних з підсобною і туристичною діяльністю. Їх дуже багато і вони майже всі неконтрольовані.

Тож завтра, на розширеному засіданні комітету ВР України з питань екології і природокористування виступатимуть науковці, які працюють в робочій групі по обмілінню Світязя. Вони подадуть результати досліджень цієї проблеми та можливі варіанти вирішення.

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment