Важливо Волинь Інтерв’ю

«Бажаю, щоб душа кожного волинянина була вертепом»

Напередодні Різдва Христового, митрополит Луцький і Волинський Михаїл прокоментував актуальні зміни сьогодення у ПЦУ. Окрім того, Владика розповів про нововведення щодо святкування Різдва 25 грудня.

– Яким чином з’явилася  тенденція цьогоріч святкувати Різдво починаючи з 25 грудня?

– Як відомо, існує декілька причин, зокрема, сама держава нині визначила 25 грудня загальноприйнятим вихідним, це ще одна з підстав звершувати богослужіння, тому що людям у вихідний краще йти до храму. Більшість людей зможе відвідати церкву.

По-друге, коли отримали Томос рік тому, ми вже автоматично ввійшли у спілкування з православною спільнотою всього світу. Переважна більшість православних спільнот, а саме церков, відзначають Різдво Христове саме за григоріанським календарем, тобто 25 грудня, тому це ще одна підстава звернути увагу на це. Велика частина людей, які отримали безвіз  мають можливість подорожувати по Європі, бачити як люди святкують, планувати свій вихідний, а не працювати, як це було раніше. Щоб перевести подібне в комфортний стан, найкращим вирішенням було святкувати також Різдво 25 грудня. Нова церква, нові можливості та порядки набагато демократичніші. Якщо спільнота прагне – ми на це реагуємо. До прикладу, колись спільнота хотіла бути близько до Москви, тепер-до Європи.

-Як Ви вважаєте чи відбудуться певні зміни в смисловому навантаженні вірян святкувати Різдво саме в цей день?

-Я думаю воно змінюється, і буде змінюватися і надалі. Ми не ставимо задачу розділити спільноту на «одних» і «других», через це ми не визначили  конкретний день для святкування Різдва Христового, таким чином, ми перевели на період з 25 грудня по 7 січня. Цей період часу наступного року ми будемо проводити різноманітні колядки,будуть зустрічі з хорами. Ми це узгодили з владою, що основні дійства  різдвяного характеру будуть проводитись у цьому саме проміжку.

– Що на Вашу думку нині не вистачає УПЦ?

– Церква тільки «стає на свої молоді ноги», у значенні тому,що вона починає формуватися з трьох різних традицій: традиція Київського патріархату, Автокефальної церкви,  Московського патріархату. При зустрічі кожен із архієреїв, який належав до тої чи іншої церкви зазначали, що у них усе відбувалося по-різному.  Тому, нині існує процес становлення  церкви. «Коли стаєш на ноги» – питань завжди чимало, які потрібно вирішувати, тому проблематики жодної не існує.  Коли ми станемо на ноги, ми будемо говорити: «А що потрібно аби рухатися швидше?», або навпаки-повільніше.

-Які подальші плани Волинської  Православної  єпархії?

-Насамперед здійснювати своє служіння, так як ми і здійснювали раніше.  У більш масштабнішому форматі – проводити роз’яснювальну  роботу, щоб усі православні, які на є Волині об’єдналися у одну, єдину церкву. Ведемо переговори з священнослужителями, з архієреями Московського патріархату, для того щоб Помісна Православна церква на Волині створилася  з двох «гілок», які ще не об’єднанні в одну церкву. Ми працюємо над зближенням з тими церквами, з вірянами. Будемо щось спільне пробувати. Коли люди комунікують – зникає безліч питань.

– Ваші побажання волинянам?

-Бажаю щоб душа кожного волинянина була вертепом. Коли ми відкриємо свою душу, скинемо усе те, що протягом року накопичилося всередині кожного і над нами тиготить, ми б мали змогу скинути подібне. Воістину стати вертепом, в якому радість, в якому є благословення, впевненість у завтрашньому дні. Я впевнений, що у нас буде все добре, тому що існує два варіанти: добре і дуже добре, іншого варіанту ми не бачимо. І найголовніше: глибоко полюбити свою Волинь і робити Європу тут.

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

 Читайте наші новини у мережі Facebook

 

Leave a Comment