Важливо Волинь Новини

Народна депутатка з Волині стала авторкою законопроєкту, що спростить процедуру переходу релігійної організації

5 грудня 2022 року на сайті Верховної Ради з‘явився законопроєкт, що передбачає удосконалення правового регулювання діяльності релігійних організацій. Серед авторів проєкту є народна депутатка України з Волині Ірина Констанкевич, співавторами також стали інші депутати з Волині, зокрема Вячеслав Рубльов та Ігор Гузь.

За словами Ірини Констанкевич, цей документ дозволить спростити процедуру переходу релігійних громад. Бо чинний порядок прийняття рішень релігійною громадою щодо переходу є ускладненим, суперечливим та максимально забюрократизованим.

 

Що пропонує закон №8262:

-Рішення про перехід ухвалюється не менш як двома третинами ПРИСУТНІХ ЧЛЕНІВ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ релігійної громади. Попередня норма передбачала, що такі рішення ухвалюється не менш як двома третинами від КІЛЬКОСТІ ЧЛЕНІВ РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ, необхідної для визнання повноважними загальних зборів  релігійної громади.

-для реєстрації статуту релігійної громади у кількості не менше десяти чоловік (старше 18 років) подають заяву та статут у трьох примірниках на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а у Криму – до Ради Міністрів АР Крим. До статуту необхідно додати засвідчені копії рішення про утворення релігійної громади, її найменування, затвердження статуту та керівних органів. І попередні статути подавати необов’язково.

-Монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства зможуть самі приймати рішення про свою належність до будь-якої релігійної організації, окрім тієї, що заборонена в Україні. Рішення про зміну підлеглості та внесення змін до статуту ухвалюється загальними зборами  органу управління монастиря, релігійного братства, місіонерського товариства. Наразі норма про перехід монастирів у законі відсутня.

-Дозволяється передача державного або комунального майна в безоплатне користування або позичку релігійній організації.

Важливо зауважити – забороняється здавати державне або комунальне майно в оренду або безоплатне користування для релігійної організації, центр управління якої знаходиться на території країни-агресора.

Крім цього, нардепи пропонують спростити процедуру реєстрації статуту релігійної організації – зокрема, виключити зобов’язання надавати документ про право власності чи користування приміщенням або письмової згоди власника приміщення на надання адреси за місцезнаходженням релігійної організації, зазначеним у статуті (положенні) релігійної громади.