Новини

У Луцьку за колабораціонізм заочно судили представника окупаційної влади Херсонщини

На Волині заочно судили уродженця міста Херсон, який з червня 2022 року добровільно обіймав керівні посади у незаконній адміністрації на тимчасово окупованій території України в Херсонській області.

Читайте також: У Луцьку відзначили прикордонників

Про це сказано у вироку Луцького міськрайонного суду від 2 травня 2024 року.

З грудня 2022 року обвинувачений був на посаді “заступника міністра молодіжної політики військово-цивільної адміністрації Херсонської області”.

У матеріалах справи зазначили, що херсонець допомагав російським військовим проводити підривну діяльність проти України, просував ідеї “руского міра”, переконував жителів окупованої частини Херсонщини у тому, що українська влада втратила контроль над територією.

До матеріалів справи суд долучив показання двох свідків. Одна із них розповіла, що знала чоловіка з дитинства. З її слів, херсонець підтримував “рускій мір” з 2014 року, а після повномасштабного вторгнення РФ та захоплення російськими військовими Херсона, відкрито підтримував їх дії. Жінка додала, що посаду він обіймав добровільно, без будь-якого тиску та примусу. Також вона розповіла, що чоловік наразі переховується на лівому березі Дніпра.

Захисник обвинуваченого із регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області просив у суді виправдати херсонця і наполягав на відсутності в його діях складу кримінального правопорушення.

Зрештою суддя Луцького міськрайонного суду визнав херсонця винним та призначив йому покарання у виді 7 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна. Строк відбування покарання рахуватимуть із моменту його фактичного затримання.

Довідково: розгляд справи відбувся за процедурою “in absentia”, тобто за відсутності обвинуваченого.

Читайте також наші новини у Facebook