Волинь Новини

Марченко і Медведчук допомогли обладнанням Волинській лікарні

Як відомо, медустановам, зневіреним отримати необхідне обладнання та засоби для індивідуального захисту лікарів, доводиться звертатися за допомогою до волонтерів та меценатів. Оксана Марченко і Віктор Медведчук тривалий час привозять лікарням, інтернатам і диспансерам засоби захисту і спеціальне обладнання, закуплене на особисті кошти благодійників. Місту Ківерці у Волинській області теж простягнули руку допомоги, повідомляє 112.ua.

Ківерцівському районному територіальному медоб’єднанню привезли маски, респіратори, рукавиці, костюми, 100 літрів дезінфектора, а також “монітор пацієнта” і інфузомати.

Інфузомат – це насос, який використовують для дозованого, тривалого введення різних лікарських розчинів внутрішньовенно (іноді і декількох відразу). Також з його допомогою хворим вводять живильні розчини. Апарат, наданий “Фондом Оксани Марченко”, дає можливість вибрати дозу ліків і швидкість його введення. Що ж стосується “монітора пацієнта”, то він показує частоту серцевих скорочень, сатурацію, тобто насичення крові киснем, неінвазивний артеріальний тиск, електрокардіограму. Всі ці показники є надзвичайно важливими в лікуванні пацієнта, хворого на коронавірус.

“Зі ЗМІ ми дізналися, що Оксана Марченко і Віктор Медведчук надають допомогу лікувально-профілактичним установам України. Ми звернулися з листом до їхнього фонду, і там на нього відразу відреагували, приїхали із засобами захисту та обладнанням. Монітор пацієнта і інфузомати були особливо корисні, так як вони дають можливість стежити за життєвими параметрами стану пацієнта, що дуже важливо для реанімаційного відділення. Дякую від імені колективу і всього району”, – каже Михайло Слижук, гендиректор “Ківерцівського районного медоб’єднання”.

Установа зареєстрована як “перша лінія” надання допомоги хворим COVID-19. Враховуючи те, що в квітні в Ківерцях на коронавірус захворіли шестеро поліцейських, матеріальне забезпечення лікарні було вкрай необхідним. Вона обслуговує населення всього району, так що новим обладнанням зможе скористатися будь-хто із 60 тисяч місцевих жителів.

Незважаючи на критичну важливість установи, вона не може домогтися фінансування від держави навіть на базове устаткування. Приміром, установі потрібен новий рентген-апарат. Без нього підтвердити діагноз “пневмонія” не можна, а за допомогою старого апарату, який є в лікарні, його поставити дуже складно. Коштує таке обладнання приблизно три мільйони гривень, тож влада відповідає на запити медустанови негативно.

“Це чергова медустанова, яку держава фінансово не забезпечила. Не всім ми можемо допомогти, але намагаємося відгукуватися на прохання по мірі своїх сил. Даній лікарні вирішили привезти все необхідне, так як її лікарі безпосередньо борються з коронавірусом. Лікарям сьогодні доводиться покладатися лише на себе, і ми не можемо кинути їх у цій боротьбі”, – коментує представник “Фонду Оксани Марченко” Олексій Басманов.

Зараз в лікарні зафіксовані два підтверджених випадки коронавірусної хвороби, а також є ще три підозри. Стан пацієнтів стабільний, вони отримують лікування згідно з протоколом. Для хворих з симптомами COVID-19 також спеціально обладнали окремий вхід, щоб вони менше контактували з іншими пацієнтами.

До слова, на днях допомогу від “Фонду Оксани Марченкоотримали 20 лікарень по всій Україні. Сім’я меценатів продовжує за власні кошти купувати медичну техніку і життєво необхідні засоби захисту для боротьби з COVID-19, наявність яких у лікарнях не забезпечила держава.

Leave a Comment