Волинь Новини

Коронавірус атакує: у Луцьку лимони вартують 95 гривень, а часник- 133 грн за кілограм

Лимони, часник та імбир – продукти, які точно не рятують від коронавірусу. Утім відколи в Україні запровадили карантин, саме вони стрімко подорожчали. Журналісти “Волинь infa” з’ясували, чому на Волині здорожчали продукти.

У супермаркетах Луцька, ціни на лимони дуже різняться. Ось у місцевому  магазині “Сільпо” за кілограм цитрусового просять майже 80 гривень. Натомість, у магазині “7/23”  – уже 95 і вище.

Та подекуди такого фрукта взагалі немає. Як і імбиру, що додають у чай. А от онлайн його продають у магазині “Наш Край” втричі дорожче, ніж до карантину – по 220 гривень. Ці продукти, а також часник, за який просять від 120 до 133 гривень, – лідери в народному рейтингу так званих “противірусних”.

Нещодавно, мешканка села Любешів Марія Хомич нарікала на різке зростання цін в продуктових магазинах, продемонструвавши інформацію у соцмережі Facebook. До слова, жінка придбала у Любешівському магазині “Наш Край” лимони за ціною 71,13 гривень, які перед карантином вартували 30 гривень.

Постає питання: чому так стрімко зросли ціни на продукти?

Експерт плодоовочевого ринку каже, ціни полізли вгору на імпортні продукти. Часник – серед них. Бо понад 80 відсотків везуть з Китаю та Ірану. Свого, українського – катма. Вирощувати його фермери не хочуть.

“В Україні власних запасів часнику ще до кінця лютого було катастрофічно мало. Велика частина часнику, який свій, і вирощується в Україні, був розпроданий. Тобто на початку березня Україна була залежна від імпортного часнику. Багато хто інвестував у вирощування часнику, обпікся на часнику, тому що не було інфраструктури”, – розповів виконавчий директор Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко.

“Окрім цього, той самий лимон, який зараз постачається з Туреччини, ну, фермери Туреччини не розраховували на те, що українці почнуть купувати не поштучно, а кілограмами. Відповідно в нас попит збільшився, а знайти таку потребу оперативно важко. Теж саме можу сказати по часнику й по імбиру”, – пояснила керівниця департаменту гуртового ринку “Шувар” Тетяна Гетьман.

Та основна причина дорожнечі, на якій сходяться усі фахівці, – це стрибок курсу долара. А паніка серед населення лише підігріла ситуацію.

Як повідомляють, найближчим часом імпортне дорожчатиме і далі. А от ціна на гречку, якою українці вже запаслися, стабілізувалася. Й невдовзі може подешевшати.

Нагадаємо, нещодавно волиняни написали лист Президенту України щодо мораторію на підняття цін на продукти харчування.

1 коментар

  • На початку епідемії у Китаї наші люди боялися купувати пекінську капусту, наївно вважаючи, що вона дійсно привезена з Китаю. А тут не бояться купувати часник, крахна походження якого всюди зазначена- КНДР! Дивні наші люди….

Leave a Comment