Напередодні після 22:00 невідомі двома бульдозерами почали руйнувати центральний ринок у Луцьку. Усе почалося з того, що міська рада вирішила розірвати з підприємцями договір на користування земельною ділянкою й зобов’язала їх демонтувати контейнери до 3 лютого. Торгівці цим обурилися і почали чергування біля своїх яток, щоб не допустити знесення. Однак напередодні до ринку приїхали невідомі і почали зносити ятки. У ситуації розбиралися наші кореспонденти.

Відео, як зносять контейнер, із мобільними телефонами зафільмували свідки. Вони кажуть: зносити торговельні місця приїхали зо два десятки чоловіків у балаклавах.

“Нам сказали, що це муніципали і вони виконують наказ. Людині вийняли кіоск, в якому на кілька мільйонів товару, сусідню ятку викинули. Пошкодили ряд кіосків, де до 27 року оренда, йдуть судові спори, тобто зовсім повністю безпрєдєл”, – розповідає підприємиця Тетяна Біскуб.

Один із бульдозерів пошматував цілий ряд контейнерів. Товар розкидало навкруги.

“Нас ніхто не попереджав ні про який виїзд, ні про який переїзд. Тут стояли люди, він їхав на людей і бив контейнери. А хто був за рульом, де? – втік”, – зазначила власниця кіоску Ірина Четверякова.

“Якби вас пограбували, що би ви відчули? Це те саме фактично. От взуття тут стоїть, контейнер якісь кошти коштує, контейнер стоїть – все нове лежить. Це ж внесені кошти, хто за це буде відповідати – я не знаю”, – бідкається Анастасія Бездуха.

Підприємці розповідають, що люди у балаклавах їх били, тож викликали патрульну поліцію та кілька карет швидкої.

“Поліція нам обіцяла, що такого бєспредєла не буде в Луцьку, що вони будуть слідкувати за порядком і таке інше. Дуже прикро, що сьогодні їм немає куди очі дівати”, – зауважує підприємець Ігор Дильов.

Після інциденту на ринок приїхали сотні підприємців, які там працювали. Кажуть: міська влада змушує їх залишити місце торгівлі незаконно, адже оренда в них закінчується лише влітку. На місце події приїхав чільник області.

“Це методи незаконні. – Ви не знали про цю проблему? – Що буде зноситися ринок, не знав. Зараз все припиниться і зранку будемо розбиратися, надавати оцінку цим всім діям”, –  пообіцяв голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

За словами керівника поліції області, оперативники затримали кілька зловмисників.

“Люди, які були тут, встановлені, затримані. Будемо вимагати документи, на підставі чого проводились дії, чи були законні, правомірні”, – сказав начальник ГУ Національної поліції у Волинській області Петро Шпига.

Представники міської влади на місце події не приїжджали. Підприємці залишилися стерегти контейнери та товар до ранку. Своє право працювати на ринку планують відстоювати у суді.

Олег Ткачук, Луцьк, “5 канал”