Волинь Новини

На Волині люди «перетворили» кладовище на сміттєзвалище

У Ківерцях люди перетворили кладовище на сміттєзвалище, – написала Світлана Кадик у соцмережі Facebook.

“21 століття на дворі,сучасні технології,а жити як люди бачу дехто так і не навчився. У вівторок тільки машина вивезла сміття, а сьогодні ось така картина. Соромно жити поряд з такими “людьми”. Якщо хтось володіє інформацією чи бачив особу,яка навмисно виносить сміття до кладовища,прошу відгукнутися за винагороду”, – йдеться у дописі.

Чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення містить низку положень щодо відповідальності за порушення правил поводження з відходами. Це — забруднення земель відходами, пошкодження та засмічення лісу відходами, порушення вимог щодо операцій поводження з відходами, викидання сміття через вікна транспортних засобів, за борт річкового або маломірного судна та ін.

Проте чинне законодавство не містить окремої норми, яка б встановлювала покарання за засмічення територій населених пунктів, як це є в більшості європейських держав. На практиці такі дії караються за ст. 152 КУпАП, яка передбачає відповідальність за порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою населених пунктів. Розмір штрафу — від 340 до 1360 гривень. 

Зазвичай розмір штрафу залежить від особи правопорушника (фізична особа, посадова особа чи громадянин — суб’єкт підприємницької діяльності).

Найнижчим у сфері поводження з відходами в Україні є штраф за викидання сміття та інших предметів за борт річкового судна, а також викидання сміття з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів і трамваїв, що становить від 8,5 до 17 гривень.

Найсуворіше покарання — за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення. Такі дії карають штрафом у розмірі від 340 до 1360 грн для фізичних осіб і від 850 до 1700 грн для посадових осіб і громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

В аналогічних розмірах коливається штраф за забруднення відходами сільськогосподарських та інших земель (240—1360 грн для фізичних осіб і 850—1700 для посадових осіб і громадян-суб’єктів підприємницької діяльності).

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment