Важливо Волинь Новини

«Не можна «перенести» тільки одне Різдво» , – волинський священик не погодився з митрополитом Михаїлом

Волинський священик Віктор Мартиненко висловив незгоду з рішенням митрополита Михаїла служити різдвяну літургію двічі – 25 грудня і 7 січня.

Про це Віктор Мартиненко написав на своїй сторінці у фейсбуці.

«От мені цікаво, той волинський ієрарх, що служить Різдвяну службу, буде послідовним – святитиме воду 6 січня, святкуватиме Стрітення 2 лютого, Благовіщення 25 березня, а Спаса 6 серпня? Чи це лише популізм і бажання засвітитися у змі? Тема свічок-патронів скінчилася, почалося “передове” Різдво?» – йдеться у дописі.

Отець Віктор розповів виданню ВолиньInfa, що спілкуючись з віруючими людьми – священниками і мирянами він бачить, що це питання зараз не на часі. Перш за все, тому що існують різні думки з цього приводу.

«Звичайно, може не кожен об’єктивний у цьому питанні є багато упереджень,  пов’язаних взагалі з церковною тематикою з календарем зокрема, але на моє глибоке переконання,  нині якщо це питання вирішувати якимось примусом це призведе дуже до негативних наслідків до розділення суспільства Церкви. Слід згадати що в 20 столітті уже були намагання перейти на новий календар. Святий Патріарх Тихон к 20-х роках ввів новий стиль, і Російська церква офіційно  24 дні жила по-новому календарю але це починання не прийняли люди.  Так само у нас на Волині в 1943 році митрополит Діонісій Валединський прийняв рішення перейти на новий календар. Митрополит з ієрархами приїхали в Почаїв на свято преподобного Іова по новому стилю 28 серпня, вийшли на литію і заспівали тропар преподобному Іову а тисячі людей, які зійшлися у цей день на свято Успіння Божої Матері почали співати тропар Успінню із цього моменту служба продовжувалася Успінню. Тобто і на Волині народ не прийняв новий календар», – пояснив священик.

Віктор Мартиненко розповів, що сам є прихильником новоюліанського календаря, проте все повинно бути поступово і у свій час. Спочатку потрібно проводити просвітницьку роботу, щоб віруючі були обізнані та чітко розуміли, що у вірі головне, а що – другорядне.

«Тоді не будуть сакралізуватися речі того не варті, як от старий календар», – зазначив душпастир.

Віктор Мартиненко розповів, що зараз він бачить вихід у різноманітності і варіативності.

«Наш світ надто глобалізований, і закритися ніяк не вийде. Можуть бути парафії і громади які живуть за новим календарем, якщо в кого є така потреба і таке бажання. Якщо парафія виявить таке бажання, священноначалля нашої церкви, впевнений, не буде проти. У цьому не буде чогось нового – звернімося до історії Церкви – в перші століття навіть Пасху святкували у різні часи і це не скільки не шкодило єдності християн, єдності Церкви. Але це повинний бути перехід на новий календар протягом цілого літургічного року, а не тільки “перенести” одне свято Різдва щоб бути в тренді і тішитися, мовляв ми стали європейцями. Наприклад, літургічно свято Водохреща рівночесне з Різдвом, чому про нього забули? І Спаса за календарем 6 серпня. Якщо службу лише одного з дванадесятих свят служити двічі це – якась літургічна шизофренія», – розповів отець Віктор.

Зважаючи на те, що позиція волинського священика розходиться з позицією очільника Волинської єпархії ПЦУ митрополита Михаїла, в мережі заговорили про неузгодженість між двома волинськими єпархіями ПЦУ. Проте, отець Віктор Мартиненко не бачить в цьому жодної проблеми і називає такий хід подій навіть позитивним.

«Мені вже дорікнули, що я, мовляв, не згодний з дуже поважним архієреєм нашої церкви. Може люди так звикли за останні часи,  що в церква всі ходять «стройними рядами», себто хресними ходами, всі однодумні і висловлюють тільки гарячі захоплення рішеннями і думками своїх архієреїв і співають їм дифірамби. Але це – ознаки тоталітарної системи, секти. Ще апостол Павел говорив про здорові дискусії: «Належить бути різнодумності між вами». Якщо є здорова різнодумність, дискусія, значить це – здорова спільнота і у ній є майбутнє», – пояснює волинський священик і додає, що наразі саме це відрізняє Православну Церкву України від УПЦ і УПЦ КП.

«Годі й уявити щоб у Московському Патріархаті хтось був не згодний з думкою митрополита Антонія Паканича, або в покійному Київському Патріархаті з думкою Філарета. Відтак, в ПЦУ все добре», – підсумував Віктор Мартиненко.

Нагадаємо, отець Віктор Мартиненко свого часу був прес-секретарем Володимир-Волинської єпархії УПЦ.

Всім відомий відомий випадок, коли у 2014 році отець Віктор порадив митрополиту Павлу (Лебедю) поцілувати Януковича в с…ку, а не порівнювати від імені усієї Церкви президента з Ісусом Христом.

Після Об`єднавчого cобору отець Віктор приєднався до ПЦУ.

Leave a Comment