Новини

Земля і Коломойський: у НБУ назвали умови МВФ для виділення нових кредитів України

Міжнародний валютний фонд очікує на прийняття Верховною Радою законопроєкту №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення та законопроєкту №2571 про гарантії неповернення збанкрутілих банків колишнім власникам.

Про це в інтерв’ю “Мінфіну” розповіла перший заступник глави Національного банку Катерина Рожкова.

“Фонд хоче, щоб у нас запрацював ринок землі. Для України це ресурс, який здатний підняти економіку. МВФ не важливо, хто отримає право купувати землю, тільки резиденти України або й іноземці теж. Головне, щоб з’явилася можливість інвестувати і інвестиції були захищені” , – заявила Рожкова.

“Якщо ж говорити про фінансову сферу, то це законопроєкт №2571, який нещодавно подав у Раду Кабмін. В ЗМІ його називають “антіколомойским”, але це помилка. Він абсолютно не про Коломойського. Ми працювали над цим документом дуже довго. Просто деякі речі збіглися”, – розповіла представниця НБУ.

За її словами, закон повинні були прийняти ще в 2015-2016 роках, коли з ринку виводилося велика кількість банків і виявилося, що існуючі правила і процедури не дозволяють Нацбанку і Фонду гарантування вкладів оперативно реагувати і приймати рішення.

“Важлива норма документа – визнання банку банкрутом і ліквідація фінустанови – процеси незворотні, їх не можна розгорнути назад”, – зазначила Рожкова.

“Точно так же не можна скасувати продаж банку новому власнику. Візьмемо, наприклад, неплатоспроможний Астра Банк, який був сателітом Дельта Банку Миколи Лагуна і був, по суті,” пустушкою “. У 2015 році банк був визнаний неплатоспроможним, Фонд гарантування його продав. Тепер він працює під назвою Агропросперіс – входить в міжнародний холдинг і спеціалізується на обслуговуванні невеликих сільськогосподарських підприємств. у нього прекрасні кредитні програми для фермерів, прекрасний портфель. Але екс-власники подали в суд і вимагають визнати продаж недійсним і повернути їм банк “, – повідомила вона.

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment