Волинь Новини

Шацький нацпарк не примножує, а знищує природу: депутат селищної ради – про будівництво на острові озера Світязь

Відразу два підозрілі будівництва виявила громадськість на території Шацького національного природного парку.

Дивні дерев’яні конструкції знайшли на заповідному острові посеред Світязя, а в іншому місці – біля затоки Бужня – спиляні дерева. Що коїться насправді у Шацькому нацпарку, розбиралася журналістка 12 каналу.

«Це не збереження природних ресурсів, а розбазарювання, не примноження, а знищення! Так, острів на озері Світязь завжди вабив туристів. Тут проводили екскурсії, але завжди – під контролем працівників Шацького національного парку: туристи могли тихенько походити, подивитися – за умови нічого не знищити, птахів не стривожити. А зараз що коїться?» – так емоційно реагує на будівництво на заповідних територіях Володимир Найда, депутат Шацької селищної ради, колишній директор Шацького нацпарку.

Острів на Світязі – це місце гніздування птахів. Раніше туди найчастіше навідувалися орнітологи і науковці, а от зараз, на жаль, – будівельники. У Шацькому нацпарку стверджують, що жодне дерево від будівництва не постраждало, хоча нова споруда біля затоки Бужня закладена саме на пеньках від зрізаних дерев.

Екологи ніколи б не дозволили будувати на заповідних територіях. У Шацькій селищній раді, зі слів її очільника Сергія Карпука, жодної документації не розробляли.

Лишається сподіватися, що влада і правоохоронні органи звернуть належну увагу на ймовірну шкоду природі і наведуть, нарешті, лад, на Шацьких озерах.