Волинь Новини

У Луцьку звільнили від кримінальної відповідальності бізнесмена, який порізав дружину

Луцький бізнесмен вдарив дружину ножем у живіт при неповнолітніх дітях, попросив вибачення і суд звільнив його від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відповідно – закрив.

Про резонансну подію, яка сталася 11 лютого у 2019 році говорив весь Луцьк – відомий у Луцьку бізнесмен Святослав Хорошенко завдав ножове поранення своїй дружині, його затримала поліція. Однак тоді кримінальне провадження відкрили не зразу.

Який вирок суду та що доводилося переживати через чоловіка-тирана для інтернет-видання «Волинь Online» розповіла Ірина Хорошенко, яка зараз оскаржує рішення Луцького міськрайонного суду у Волинському апеляційному суді.

«Рік погрожував, що вб’є мене і мою маму, казав, що я агент СБУ»

Святослав Хорошенко, за словами його колишньої дружини, зловживав і зараз зловживає алкоголем. Він часто поводився неадекватно.

«Йому здавалось, що у квартирі є приховані камери і прослушки, а я – агент СБУ, – каже пані Ірина. – Він був дуже ревнивий, хоча я приводу не давала. У нього була параноя, що я зраджую. Я без його дозволу ніде не ходила».

Останній рік перед тими подіями, за словами жінки, він їй постійно погрожував:

«Казав, що вб’є мене і мою маму. Особливо, залякував, коли я казала, що не витримую і хочу розлучитися».

А ще він часто бив Ірину і навіть відрізав їй волосся.

«Донька вихопила ніж з його рук, а він почав мене душити»

Але 11 лютого 2019 року Святослав Хорошенко перейшов всі межі. Він, будучи у стані алкогольного сп’яніння, взяв кухонний ніж та прицілився на дружину. За її словами, ніякої сварки тоді не було. Діти перебували у сусідній кімнаті.

«Я тихенько просила не робити це. Думала, що лякає. Після того, як він відвів руку з ножем назад, зрозуміла, що буде удар. Сильно закричала. Діти прибігли і побачили, як він вдарив мене ножем у живіт, – розповідає жінка. –  Вони стали свідками події. Донька вихватила ніж. Тоді він почав мене душити на підлозі. Діти його відтягнули і цим мене врятували. Доньці на той час було 11 років, а сину – 8».

Донька викликала «швидку» для мами. Разом зі швидкою приїхала і поліція. Жінку госпіталізували до лікарні. Адже у неї було поранення в живіт глибиною 18 см.

«У лікарні на наступний день я підписала документ, що порушувати кримінальне провадження не буду, бо боялася фізичної розправи з його сторони щодо себе та своїх родичів. Після лікарні я відразу переїхала жити до мами, і деякий час він мене не турбував. А потім почалося пекло – переслідування, погрози. Він приїздив до мене на роботу і вимагав, щоб я підписала документи на квартиру, де він проживає, а я є власником. Цю квартиру ми придбали у шлюбі. І я все ж порушила кримінальне провадження, хоч це було нелегко. Але коли почалися суди, він став поводитися спокійніше. У ході слідства виявилось, що він стояв на обліку у психіатричній лікарні. Хоча він і його батьки заперечують, що з ним щось не так. На облік він став за рік до весілля. Я про це, нічого, не знала», – розповідає вона.

Ірина Хорошенко офіційно розлучилася зі Святославом Хорошенком 1 липня 2019 року. Поки тривали суди він їй особисто більше не погрожував, але переказував через дітей, які відвідують його батьків, фрази на зразок «Вона скоро дограється. Побачить, що буде. Я за свої слова відповідаю».

Дітям та Ірині Хорошенко довелося дуже довго відвідувати психолога після цієї події. Однак діти зараз спілкуються з батьком.

«У справі, щодо встановлення місця проживання дітей, я просила дозволити їм зустрічі з батьком у присутності третіх осіб (навіть його родичів, не моїх), посилаючись на вчинене ним і довідки з психіатричної лікарні. Суд дав йому випробувальний термін шість місяців і все. Суддя дозволив собі звинуватити мене у помсті своєму колишньому чоловіку через моїх дітей. Нібито це, просто, мої жіночі образи та амбіції. І я, просто, роблю на зло колишньому чоловіку», — розповідає жінка.

Суд звільнив бізнесмена від кримінальної відповідальності та передав його на поруки

Святослав Хорошенко у судовому засіданні визнав повністю свою вину. Він заявив, що розкаюється та попросив вибачення у своєї колишньої дружини.

29 грудня 2020 року до Луцького міськрайонного суду Волинської області надійшло письмове клопотання директора ПП «ТМ «Хороший смак» щоб передати Хорошенка на поруки трудовому колективу, де він працює юрисконсультом.

Варто наголосити, що власниками цього підприємства є мама Хорошенка та рідна сестра, яка також займає посаду директора.

Прокурор заперечував щодо звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, з підстав наведених у клопотанні, пояснення потерпілої та її представника, які також просили відмовити в задоволенні клопотання.

Однак 11 жовтня 2021 року Луцький міськрайонний суд ухвалив клопотання директора ПП «ТМ «Хороший смак» про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого Святослава Хорошенка, у зв’язку з передачею на поруки трудовому колективу задовольнити.

Святослава Хорошенка звільнили від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), на підставі ст. 47 КК України, у зв’язку з передачею його на поруки трудовому колективу, якщо він протягом року з дня передачі на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Кримінальне провадження відповідно закрили, а цивільний позов потерпілої про відшкодування моральної шкоди та судових витрат залишили без розгляду. Також суд не врахував ряд обтяжливих обставин – неповнолітні діти, стан алкогольного сп‘яніння, злочин скоєний проти родичів.

Зараз Ірина Хорошенко оскаржує ухвалу Луцького міськрайонного суду у Волинському апеляційному суді.

Жінка впевнена, що саме гроші допомогли вплинути на рішення суду, адже у Хорошенка великі зв’язки.

Адвокати потерпілої Олексій Куденьчук та Наталія Андріяш пояснюють, що сторона обвинувачення нічого не встигла просити в суді першої інстанції, оскільки суд перейшов до розгляду клопотання про передачу Хорошенка на поруки. Щодо апеляційного розгляду прокурор подав скаргу на вирок місцевого суду, але така скарга швидше стосується незгоди з передачею Хорошенка на поруки трудовому колективу, а про міру покарання поки говорити рано.

Санкція статті за якою обвинувачується Хорошенко (ч. 1 ст. 122 КК України) передбачає максимальне покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

«В апеляційному суді надіємося що прокурор буде підтримувати подану апеляційну скаргу як свою так і потерпілої сторони, щодо незгоди та незаконності рішення місцевого суду про передання на поруки трудовому колективу Хорошенка та у зв’язку з цим звільнення його від кримінальної відповідальності», – зазначають адвокати.