Новини

У нас зараз, як в Італії минулої весни, – медики

Запорізькі медики розповіли про переповнені ковідні відділення

Запорізькі лікарні заповнені ковідними хворими, смертність б’є рекорди. Минулого тижня я поховала однокласника. Йому було 37 і його вбив COVID-19. Але ж всього місяць тому, на своїй сторінці у соціальній мережі він написав: “Збулася моя мрія”, – того дня у нього народилася донька… До цього в його родині вже було два сини.

Багато з тих, хто читає цей матеріал, теж поховали когось із знайомих або рідних.

Запорізька область побила чергові “рекорди”: всього за три дні від ускладнень коронавірусної інфекції в регіоні померли 157 осіб. За даними Мінздрава, область стала одним із лідерів за кількістю летальних випадків…

Пам’ятаєте, рік тому глава Кабміну Денис Шмигаль побоювався, що Україна повторить так званий італійський сценарій (це коли медустанови будуть переповнені хворими і медики  фізично не встигатимуть надавати всім допомогу)? Так ось: цей сценарій дійшов до нас зараз.

 

ЧЕРВОНЕ ЗАПОРІЖЖЯ

У Запорізькій області ковідних пацієнтів приймає 21 медичний заклад. Згідно з даними системи охорони здоров’я України, на ранок 26 жовтня в них було зайнято 85% місць. Найбільш критична ситуація склалася у самому Запоріжжі – там завантажено 88,63% ковідних ліжок.

У місті розгорнули додаткові місця, але їх займають пацієнти за лічені дні.

“24 жовтня, в неділю з 9 ранку на базі шкірвендиспансеру у нас розгорнуто додаткових 20 ліжок. У понеділок це відділення вже на 75% було заповнене. Спочатку наше ковідне відділення було розраховане на 170 місць, потім його збільшили до 180 і зараз – до 200”, – розповідає в.о. заступника директора КНП “Запорізька обласна інфекційна лікарня” з медичної частини Тетяна Матвєєва.

85% пацієнтів обласної інфекційної лікарні – тяжкі, 93-97% – киснезалежні.

“У нас на лікуванні 7 дітей, з них 6 – до року. Всіх цікавить питання: вакциновані чи ні хворі до нас потрапляють. У реанімації жоден не вакцинований. З 1 вересня у нас на лікуванні  вакцинованих однією дозою було 17 осіб, двома – 30, а не вакцинованих – 613”, – додає медик.

 

ТЕНДЕР НА ПОТРАПЛЯННЯ ДО РЕАНІМАЦІЇ

Третина всіх пацієнтів обласної “інфекційки” – це мешканці області, решта – із Запоріжжя. Лікарі кажуть, що сьогодні потрапити до лікарні, як би жахливо це не звучало, не так просто. Багатьом хворим доводиться відмовляти, їх просто нікуди класти. Та й кількість медиків, які працюють у лікарні, “не гумова”.

“Реанімація заповнена на 120%”, – кажуть медики.

Нова хвиля коронавірусу більш агресивна, ніж та, що була рік тому. Про це вже неодноразово говорили і писали. Вірус швидше вражає, швидше передається і швидше вбиває.

Лікарі кажуть: пацієнти “вмирають партіями”. Наприклад, тільки в обласній “інфекційці” 20 жовтня померло 5 осіб, 21-го – троє, 24-го – двоє, 25-го – двоє…

“Щойно пацієнт помер, на його ліжко відразу є “попит”. Тіло винесли, ліжко обробили, прокварцювали, поміняли все – і одразу ж поклали нового пацієнта. У відділенні своєї черги потрапити до реанімації чекає, як мінімум, 4 реанімаційних пацієнта. По-хорошому, вони теж мають бути в палаті інтенсивної терапії, але там немає місць. “Тендер серед пацієнтів проводить реанімація. Ми запрошуємо реаніматолога, він оцінює стан пацієнтів і ухвалює рішення. Хто більше потребує реанімації, того в першу чергу і переводять. Ось така ситуація”, – діляться медики.

 

ПАЦІЄНТИ ЗДАЮТЬСЯ, КОЛИ ПОМИРАЮТЬ ЇХНІ СУСІДИ ПО РЕАНІМАЦІЇ

“Минулого року ми не ховали стільки людей. У нас зараз, як Італія минулої весни. Навіть взимку такої смертності не було. До такого неможливо звикнути”, – додає лікар-ординатор Євгенія Абакумова.

А ще медики зізнаються, що дуже важко брехати в очі хворим, що вони житимуть, коли знаєш, що їхні шанси мінімальні. Лікарі кажуть, що хворий повинен боротися за життя до останнього, але дуже часто пацієнти здаються, коли помирають їхні сусіди по реанімації.

“На ШВЛ люди в середньому проживають до трьох тижнів, це якщо подивитися в середньому історії хвороб. У кого проблеми з серцем, нирками – ті вмирають раніше. Органи не витримують, агресивність вірусу така. Ми помітили, що коли хвороба йде настільки агресивно, зі скороченими строками, так би мовити, то шансу у людей практично немає, незалежно від віку. Вірусу все одно. Раніше ми боялися за пацієнтів, яким 70+, а зараз переживаємо за всіх”, – кажуть співробітники реанімаційного відділення.

У Мінздраві анонсують, що “пік” захворюваності варто очікувати в листопаді. Ми запитали, чи готові запорізькі медики до нього.

“Як нам готуватися? Більше ставити ліжка нікуди. Раніше у нас були тільки оксимати і кілька кисневих точок, а зараз оксимати і на кожному поверсі є кисень…”

Медики кажуть, що кожен з нас має право вибирати: стояти в черзі за щепленням чи потім опинитися в черзі до реанімації на апарат ШВЛ.

 

* * *

За минулу добу в Запорізькій області виявили 1292 нових випадки зараження коронавірусною інфекцією. Від ускладнень ковіду померли ще 42 мешканці області. Найбільше летальних випадків сталося, за інформацією обласного центру контролю та профілактики захворювань Мінздрава, у Запоріжжі – там померли 33 людини.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Leave a Comment