Новини

Ціна на цукор зашкалюватиме: чому заводи відмовляються працювати

В Україні офіційно відмовилися розпочинати роботу 4 цукрозаводи з 34-х. Причина – збитковість через подорожчання газу. У зв’язку з цим виробники очікують значного підвищення цін на свою продукцію.

За словами генерального директора асоціації “Харківцукор” Юрія Ільченка, ціна на газ зросла в рази: якщо торік вона становила 7–8 грн/куб, то цього – 36-40 грн/куб. “Це стало економічною катастрофою для багатьох підприємств галузі”, – заявив він виданню “Время”.

“Із 34 цукрових заводів в Україні 19 працюють лише на газі. Водночас вартість природного газу зросла до такого рівня, що заводам з економічного погляду немає сенсу відкриватися цього року. Офіційно відмовилися починати сезон цукроваріння вже 4 заводи”, – розповів Ільченко.

Ціна на цукор зашкалюватиме

Сьогодні середня гуртова або заводська ціна на цукор в Україні становить 23–24 грн/кг. Часто це нижче від витрат на його виробництво. Наприклад, на Первухинському цукровому заводі (Харківська область), за словами Ільченка, за нинішньої ціни на газ собівартість цукру становить 25–26 грн/кг.

Так, у роздробі ціна на кілограм цукру становитиме 30-32 грн/кг. Формула проста: до собівартості в 26 гривень додається рентабельність 10% та ПДВ.

Leave a Comment