Волинь Новини

Повідомили, скільки потрібно коштів на ремонт дороги «Горохів-Берестечко»

Як стало відомо, дорогу «Горохів-Берестечко» водії називають одною з найпроблемніших на території колишнього Горохівського району. Періодично відбувалися тендери на дрібний ремонт цієї дороги, однак на капітальний до кінця 2021 року сподіватися не варто, адже на це потрібні величезні кошти.

Про це на запит Бізнес.Район повідомили у пресслужбі Служби автодоріг у Волинській області, передає Район. Горохів.

До слова, стан дороги «Горохів-Берестечко» непокоїть місцевих вже давно. Ще у 2018 році Район.Горохів повідомляв, що про цю проблему говорили на обласному рівні перед проведенням міжнародного фестивалю.

Представники Берестечківської громади зверталися до першого заступника голови облради, а горохівчани своєю чергою скаржилися на кілька ділянок дороги, які неможливо об’їхати. Причиною такого руйнування називали «регулярні перевезення цукрового буряка до заводу в селищі Мар’янівка».

У 2020 році Служба автодоріг оголошувала тендер на поточний дрібний ремонт на дорозі Т-03-02 Піща – Шацьк – Любомль – Володимир – Волинський – Павлівка –  Горохів – Берестечко –  Козин – /М-06/. У результаті в рамках поточного дрібного ремонту дорожникам вдалося відновити понад два кілометри дорожнього покриття на найбільш зруйнованих ділянках у селах БорочичеЛобачівка та Зелене.

Під час ремонту влаштували шар асфальтобетонної суміші, досипали занижені узбіччя та їх планування, нанесли дорожню розмітку і встановили дорожні знаки. Роботи виконало ТзОВ «Луцька дорожна пересувна механізована колона».

Відремонтовані частини дороги у 2020 році мали такий вигляд:

У червні 2021 року відбувся тендер на капітальний ремонт чотирьох кілометрів дороги на ділянці «Горохів-Мар’янівка». Служба автодоріг завершила процедуру закупівлі та уклала договір із переможцем тендеру – ТОВ «ШЛЯХОВИК-Т». Проте Волинська обласна прокуратура подала позов до суду з вимогою визнати цей договір недійсним.

Тож волинські дорожники працюють у напрямку подальшого відновлення дороги Т-03-02 на ділянці «Горохів-Берестечко». Зокрема, проводять процедуру закупівлі робіт з поточного середнього ремонту двох кілометрів автошляху до міста Горохів.

Також вже уклали договір на проведення капітального ремонту чотирьох кілометрів дороги Т-03-02 «Горохів-Мар’янівка». Складають акти дефектів на відновлення автошляху на відтинку «Мар’янівка-Берестечко».

Окрім того, оголосили тендер на ремонт шляхопроводу у селищі міського типу Мар’янівка за принципом «Design&Build» («Проєктуй-будуй» – одна компанія проєктує та будує (ремонтує).

Водночас на сьогодні розробляють проєктну документацію на відновлення понад чотирьох кілометрів автошляху Т-18-06  Рівне – Млинів – Берестечко – Буськ – Перемишляни від межі Волинської і Рівненської областей до міста Берестечка. Днями оголосили тендер на ремонт по цій дорозі.

Віжтак, вартість ремонту одного кілометра дороги залежить від багатьох чинників: від виду ремонту, від того в населеному пункті чи поза ним пролягає дорога. Також грає роль те, чи запроєктували відновлення дорожнього одягу, чи й додаткові роботи, як-от: встановлення ліній зовнішнього освітлення, бар’єрного огородження, дорожніх знаків, влаштування тротуарів, облаштування посадкових майданчиків тощо.

До прикладу, за проєктною документацією вартість капітального ремонту одного кілометра дороги на відрізку «Горохів-Мар’янівка» становить понад 27 мільйонів гривень, а орієнтовна вартість поточного середнього ремонту по місту Горохів –  близько 20 мільйонів гривень.

Від Горохова до Берестечка – орієнтовно 40 кілометрів, тож на ремонт потрібно буде витратити близько 800 мільйонів гривень.

До слова, у рамках президентської програми «Велике будівництво» вже другий рік масштабно відновлюють не лише міжнародні, національні і регіональні дороги, а й територіальні, у тому числі Т-03-02, протяжність якої по Волині – майже 180 кілометрів.

У Службі автодоріг у Волинській області сподіваються, що в наступному році «Велике будівництво» розпочнеться і на ділянці «Горохів-Берестечко».

Leave a Comment