Волинь Новини

Причини появи нічних судом в ногах: консультує лікарка з Волині

Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникають нічні судоми та як їх лікувати.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Як відомо, судоми в ногах поширена скарга. Майже кожен з нас хоч раз в житті з цим стикався. В медицині ці болючі судоми називають КРАМПІ.
Крампі характеризуються раптовою напругою м’язів (частіше в литках, стопах або стегнах), що триває від секунд до хвилин і знімається сильним розтягуванням залучених м’язів. Після усунення гострого спазму болючість може спостерігатися на протязі декількох годин.
Судоми в ногах найчастіше є ідіопатичними, але можуть бути вторинними.
До вторинних причин відносять:
• механічні причини (плоскостопість, синдром гіпермобільності суглобів, тривале сидіння, неправильне положення ніг під час сидіння);
• неврологічні розлади (хвороба Паркінсона, міопатії, невропатії, радикулопатії тощо);
• відхилення від норми вмісту мінералів в крові, прийом діуретиків та надмірне потовиділення без достатньої заміни рідини;
• прийом деяких ліків (діуретики, оральні контрацептиви, статини тощо;)
• м’язові судоми на фоні тренувань, що пов’язані з втомою та перенавантаженням м’язів.
• інші причини – цукровий діабет, гіпоглікемія, алкоголізм, гіпотиреоз, метаболічні міопатії, анемія, вагітність.
Що робити коли трапилась судома?
🔸Якщо вдається виявити причину – прибираємо!
🔸При гострому спазмі – розтягнути м’яз, наприклад, шляхом активного тильного згинання стопи з витягнутим коліном, коли судоми у литці. Може допомогти хода з піднятими ногами, теплий душ або навпаки масаж з льодом.
Профілактика включає:
щоденні вправи на розтяжку. Задні м’язи ніг розтягуються шляхом нахилу вперед з випрямленими ногами і стопами на підлозі, положення утримується від 10 до 20 секунд, а розтяжки повторюються три – п’ять разів поспіль, чотири рази на день протягом першого тижня, потім двічі на день ввечері і знову перед сном.
Катання на велотренажері за кілька хвилин перед сном.
Достатній прийом води, уникати зневоднення!
Можуть бути корисні вітаміни групи В та вітамін Е, магній у вагітних.

Зверніться до лікаря, якщо судоми часті та сильні, є проблеми з активністю протягом дня, бо судоми в ногах переривають ваш сон, розвивається м’язова слабкість і атрофія з судомами ніг.

Leave a Comment