Волинь Інтерв’ю Новини

Активізація роботи та її вдосконалення – про це поговоримо в інтерв’ю з начальником Управління Держпраці

Минув місяць відколи Олександра Козлюка призначили начальником Управлінням Держпраці у Волинській області. В інтерв’ю поговоримо про пріоритети в роботі, проведення превентивних заходів та заходів контролю.

Олександре Євгеновичу, чи саме такою ви являли роботу Управління Держпраці, адже викликів перед структурою стоїть багато?

Скажу відверто, що в житті завжди будь-які зміни рівнозначні новим викликам. А робота Управління Держпраці не стала чимось новим, адже довгий період часу я є депутатом Луцької міської ради, тому знаю проблеми громади.

Питання, які входять до компетенції Держпраці, напряму пов’язані з інтересами працюючого населення. Тому такі напрямки, як промислова безпека й охорона праці, експертиза умов праці, гігієна праці, а також питання додержання законодавства про працю не є чимось новим. Звісно, доводиться розбиратися з нюансами, але це присутнє в кожній роботі.

Якщо брати напрямок охорони праці, то яка наразі ситуація з виробничим травматизмом на підприємствах області?

Станом на сьогодні на підприємствах Волині смертельні травми отримало 5 працівників. Нещасні випадки зі смертельними наслідками сталися в галузі машинобудування, автомобільного транспорту, в агропромисловому комплексі та в текстильній промисловості.

А які причини настання нещасних випадків?

Причини, які призвели до настання нещасних випадків, – організаційні. Це невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків та алкогольне сп’яніння.

Якщо причини організаційного характеру, чи можна якимось чином вплинути, тобто чи працює Управління Держпраці на випередження?

Так, звісно. Одним з основних чинників роботи інспекторського складу Управління є проведення превентивних заходів. Тобто діємо за пріоритетним принципом – краще попередити й застерегти. Приміром, наразі тривають інформаційні заходи, спрямовані на посилення роз’яснювальної роботи в питаннях безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів, газового обладнання, кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем. Проводиться роз’яснювальна робота на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери.

Ні для кого не секрет, що на Волині, як і по всій Україні загалом, проводиться активна робота в напрямку легалізації праці та подолання незадекларованої зайнятості. Яка ситуація на сьогоднішній день в області?

З початку року інспекторами праці Управління проведено 178 заходів контролю, під час яких виявлено більше 300 неофіційно оформлених працівників.

Проте хочу зауважити, що в напрямку додержання законодавства про працю посадові особи проводить не лише, як повелося називати, перевірки, а й також велику увагу приділяють інформаційно-роз’яснювальній роботі. І саме під час таких заходів інспектори праці мають нагоду наголосити суб’єктам господарювання та працівникам на важливості даного питання.

А на чому саме акцентується увага під час проведення превентивних заходів? І як реагують роботодавці і наймані працівники?

Реагують по різному, адже тут важливу роль відіграє людський фактор. А увагу акцентують на перевагах офіційного працевлаштування, також в свою чергу наголошують суб’єктам господарювання на штрафних санкціях, а працівникам на соціальних гарантіях.

Чи плануєте щось змінювати в роботі Управління?

Кардинальних змін не передбачається. Єдине, що вимагається від посадових осіб Управління, – належне виконання своїх обов’язків.

Чи можете на завершення сказати про якісь конкретні вагомі внески за місяць вашого перебування на посаді начальника?

Так. Можу. Між Управлінням Держпраці та Волинською митницею підписано меморандум про співпрацю. Подібний меморандум підписано також з Управлінням Держпродспоживслужби. Обидва документи стосуються співпраці в сфері державного ринкового нагляду та контролю продукції і передбачають собою подальшу співпрацю сторін. Також  сторонами обумовлено проведення спільних заходів.

Про плани у роботі питати не будемо, певні, вони є.

Так. Планування є невід’ємною частиною нашої роботи. Зокрема, планується активізувати роботу з соціальними партнерами. Також можу сказати відверто, що ми відкриті для громадськості й надалі будемо вдосконалювати роботу в напрямках й питаннях, покладених на нас державою.

Leave a Comment