Новини

Примусова вакцинація. Що робити, якщо роботодавець не допускає до роботи без щеплення від коронавірусу

Робити щеплення від коронавірусу чи ні – особисте рішення кожного повнолітнього громадянина, адже на сьогодні примусової вакцинації в Україні немає. При цьому низка компаній змушують персонал робити щеплення та навіть загрожують недопуском до роботи. 

Розповідаємо, чи законними є такі вимоги роботодавця і як захистити свої права.

Чи є в Україні примусова вакцинація?

Обов’язкова вакцинація в Україні існує. Згідно із законом “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, обов’язковими є профілактичні щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кору, коклюшу та правця.

Однак у статті 43 ст.10 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” йдеться про те, що пацієнт мусить дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення.

Винятком може стати пряма загроза життю людини, наприклад у випадку сказу. У цьому разі вакцинація здійснюється незалежно від волевиявлення хворого.

Чи можуть відсторонити від роботи невакцинованих?

Якщо у співробітника відсутні вищевказані щеплення, то компанія-роботодавець може усунути його від роботи. Однак і тут є лазівка. Закон допускає відмову від профілактичного щеплення у разі медичного протипоказання. Наприклад, від вакцинації мають право відмовитися хворі на ВІЛ та особи, які отримують хіміотерапію, адже їхня імунна система слабка.

Що стосується COVID-вакцинації, то чинним законодавством не передбачено можливості відсторонення працівника від роботи у разі відсутності у нього відповідного щеплення.

Отже, недопуск працівника до роботи або ж відсторонення через відмову від вакцинації проти коронавірусу слід розглядати як порушення його трудових прав.

Інші причини відсторонення працівника від роботи

Втім, відсторонити працівника від роботи роботодавець може і з низки інших причин.

Згідно зі статтею 46 Кодексу законів про працю України, відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі:

  • появи на роботі в нетверезому стані;
  • появи на робочому місці у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

Таке відсторонення повинно бути оформлене відповідним наказом (розпорядженням) і бути доведене до відома працівника. У документі роботодавець зобов’язаний вказати причину та час відсторонення. Після цього працівник повинен обов’язково ознайомитися з наказом під особистий підпис.

Як діяти, якщо незаконно відсторонили від роботи? 

Якщо роботодавець не допускає вас до виконання робочих обов’язків без законних на те причин, ви можете звернутися до Державної служби України з питань праці.

Таке звернення є підставою для проведення Державною службою з питань праці інспекційного відвідування. За його результатами складається відповідний припис щодо усунення порушень вимог законодавства про працю.

За невиконання припису роботодавцю загрожує відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати. У випадку повторного порушення йому доведеться заплатити штраф у двократному розмірі.

Крім того, співробітник, якого звільняють за відсутність щеплення від коронавірусу, може подати до суду. Для цього необхідно зібрати докази недопуску, наприклад попросити надати наказ про відсторонення. Також можна надати електронні докази (відео-, аудіозаписи тощо).

Що говорить судова практика?

У Постанові Верховного Суду від 17 квітня 2019 року у справі № 682/1692/17 зазначено, що індивідуальне право (інтерес) відмовитися від щеплення протиставляється загальному праву (інтересу) суспільства.

Тобто принцип важливості суспільних інтересів ставиться вище над особистими. І якщо відмова від вакцинації може спричинити негативні наслідки для суспільства загалом, держава встановлює санкції за відмову.

В примусовому порядку проводити вакцинування чинне законодавство не дозволяє. При цьому держава може обмежити права невакцинованого громадянина шляхом прийняття відповідних нормативно-правових актів.

Однак на сьогодні вакцинація від коронавірусу в Україні є добровільною. Тому наказ про звільнення можна оскаржити в суді і вимагати оплачувану відпустку за час вимушеного прогулу.

Leave a Comment