Волинь Новини

«Я не хотів вчитися в іншому закладі», – «200-бальник», який обрав ВНУ

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки триває прийом документів абітурієнтів, які хочуть отримувати освіту в найбільшому Університеті Волині.

Щодня вчорашні випускники шкіл Луцька, Волині та інших областей України приходять до головного корпусу Лесиного Університету, щоб поповнити студентські лави та 1 вересня одягнути омріяну мантію спудея. Кількість абітурієнтів є показником іміджу навчального закладу, свідчить про його популярність, показує рівень довіри до професорсько-викладацького складу.

Як відомо, Волинський національний університет імені Лесі Українки за популярністю серед вступників посів 23 позицію серед усіх закладів вищої освіти України. До Університету Лесі Українки подав заяви 10 271 абітурієнт на базі повної загальної середньої освіти, і це найкращий результат серед закладів вищої освіти Волинської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Житомирської, Вінницької та інших областей.

Однією з найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів стала «Журналістика» – на цю спеціальність подали електронні заяви 476 вступників. Одним із них є Роман Марчук із села Гірка Полонка, що біля Луцька. Хлопець ретельно готувався до зовнішнього незалежного оцінювання і отримав дуже хороші результаті. Конкурсний бал Романа – 200. Цікавим фактом є те, що він подав лише одну заяву. Тільки у Волинський національний університет імені Лесі Українки і тільки на факультет філології та журналістики.  Тепер Роман Марчук став студентом Лесиного університету, і відділу інформаційної політики вдалося з ним трішки поспілкуватися.

абітурієнтРоман каже, що про Волинський національний університет імені Лесі Українки дізнався завдяки Малій академії наук, де він вчився протягом трьох років, починаючи з 9 класу.

«Науковими керівниками були викладачі факультету філології та журналістики. Після спілкування з ними я побачив рівень викладачів, їхнє вміння спілкуватися з учнями, студентами. Мені це сподобалося. Не останню роль зіграло і те, що курси МАН відбувалися в навчальному корпусі, де базується факультет. Це мені якось допомогло освоїтися тут, факультет став для мене звичним, і тому я захотів вступати саме сюди», – розповів «200-бальник».

 

абітурієнтСвоє рішення подавати документи тільки у Волинський національний університет імені Лесі Українки і тільки на журналістику Роман пояснив тим, що йому сподобався факультет: «Я не хотів вчитися в іншому місті та в іншому Університеті. Мені сподобався факультет, викладачі, тому я не сумнівався при виборі Університету і спеціальності».

Окремо Роман виділилив двох викладачок, з якими він спілкувався, і завдяки яким він легко зробив вибір: «Ми співпрацювали з Марією Андріївною Рожило, яка була моєю першою науковою керівницею в МАН протягом двох років та Оксаною Леонідівною Теребус, з якою ми працювали на 3 році навчання. З нею я і здобув 1 місце на обласному конкурсі і 2 на всеукраїнському».

Роман вступає в Університет не сам, а з братом Андрієм. Не зважаючи на те, що хлопці – двійнята, вони обрали різні спеціальності та навіть різні факультети. Андрій захотів пов’язати своє життя з історією. Вибір спеціальностей хлопці аргументують виключно особистими вподобаннями.

абітурієнт«Я думаю, що у наш час журналістика – доволі корисна професія, і вона дає велике коло занять. Ти можеш працювати з різними тематиками, зустрічатися та знайомитися з різними цікавими людьми, бувати у цікавих місцях. Крім цього, журналісти своїми матеріалами можуть допомагати як окремим людям, так і великим групам людей», – сказав Роман Марчук.

Отримати рейтинговий бал 200 Роману допомогло успішно складене ЗНО (196 балів з історії та української мови та літератури і 192 бали з географії). Проте цьому результату передувала важка, наполеглива, багаторічна праця.

«Було трохи важко, але я працював з репетиторами, та й у школі я отримував достатньо знань і з цими предметами в мене проблем не було. За цей рік над історією я працював менше, бо була стартова база, а з української мови та географії я працював з репетиторами, вчився сам і завдяки цьому отримав такий результат», – пригадує майбутній журналіст.

Зараз у Романа Марчука після напружених днів складання ЗНО, передвступної та вступної метушні залишився місяць для відпочинку та підготовки до нового етапу свого життя. Хлопець каже, що з нетерпінням чекає початку навчання, нових вражень, знайомств з однолітками та університетською системою.

«Я думаю, що при виборі навчального закладу і спеціальності потрібно виходити із власних вподобань, від того, що тобі ближче, цікаво. Якщо тобі щось подобається, то потрібно пробувати це і займатися цим», – наостанок сказав «200-бальник».

 

Спілкувався Андрій ПЕТРУШКО

Leave a Comment