Волинь Новини

“Кому можуть заважати бульбашки”, – луцьке кафе змусили прибрати дитячу забавку

Здавалося б, мильні бульбашки – така собі невинна дитяча забавка, яка нікому не може заважати. Проте нещодавно хтось із лучан поскаржився, що йому таки ті бульбашки заважають.

Про це йдеться в матеріалі ІА Конкурент. 

Апарат бульбашок встановлений біля кафе «Легенда» на вулиці Лесі Українки у Луцьку. І вже давно став своєрідною родзинкою. Прозорі кульки розлітаються вулицею, створюючи казковий настрій і даруючи неймовірні емоції для дітей.

Власниця кафе Вікторія Окладна у коментарі ІА «Конкурент» розповідає, що навіть не розуміє, кому та як може заважати апарат. Проте факт залишається фактом: 29 червня у кафе навідався інспектор Департаменту муніципальної варти та повідомив, що поступила скарга.

«Якщо чесно, то я навіть не уявляю, кому можуть заважати бульбашки. Ми не робимо це на пішохідній зоні, не перекриваємо рух людям. Мені дуже подобається те, що ми робимо. Та я від цього кайфую. Якби ви бачили скільки людей за день фотографуються, посміхаються, коли проходять повз. Це реально задоволення. Але якщо, наприклад, це все ж комусь заважає, то прийдіть, будь ласка, до мене, скажіть, я вимкну апарат на цей період. Я розумію, що бувають різні ситуації. І ця атракція не для збагачення закладу. Буває таке, що біля бульбашок 20 людей стоїть, а у нас порожня зала», – каже Вікторія.

Ідея з бульбашками у власниці виникла давно. Оскільки заклад сімейного типу, туди приходять з дітками, але кімнати, де б вони проводили час, немає. Тому й вирішили придбати апарат, аби діти мали розвагу. Також маленькі відвідувачі переважно у святкові дні можуть безкоштовно скуштувати тут солодку вату. Проте і за це власники закладу отримали зауваження.

Зі слів Вікторії, інспектор навідався у заклад і наступного дня.

«Цього разу зауважив, що нам потрібно забрати парасолі з літнього майданчика. Бо вони нібито містять рекламу алкогольного напою. Але це лише юридична назва компанії, яка виготовила ці парасолі. Такі ж стоять по всьому Луцьку, по всій Україні. На Лесі Українки, коли спека, –  пекло. Якщо забрати парасолі, то людей не буде, і це смерть для нашого бізнесу. Бо після карантину лише влітку сезон», – розповідає власниця.

Стверджує, що усі дозвільні документи у них є. Проте інспектору їх надати не могли, адже з ним спілкувалася адміністратор, а самі власники на даний час знаходяться на відпочинку.

«Ми живемо на роботі, розумієте? І то не від хорошого життя, не від того, що гроші лопатою гребемо. У нас немає вихідних. Ми за рік вперше собі дозволили виїхати на 5 днів, і за ці дні склалася така ситуація», – обурюється Вікторія.

Начальниця відділу контролю за благоустроєм та санітарним станом Департаменту муніципальної варти Тетяна Головій каже, що ситуація на разі вивчена не повністю, тому власникам кафе не вручали припису на демонтаж парасоль. Розповідає, що надійшло звернення через лінію оперативного реагування “1580” Луцької міської ради про те, що за адресою Лесі Українки, 28 біля кафе встановлений автомат мильних бульбашок, які розлітаються по всій вулиці та потрапляють на перехожих. У зверненні просили перевірити документи на встановлення апарата.

«Тобто знайшлися люди, яким, можливо, ті бульбашки потрапляють на одяг чи ще щось. Потім ми отримали ще одну аналогічну скаргу, бо після попередження апарат не прибрали. Тому, власне, ми почали говорити про законність літнього майданчика взагалі. Там розміщенні брендовані парасолі, штендер, який, власне, заборонено встановлювати на території міста, та холодильне обладнання. Також інспектору не пред’явили жодних дозвільних документів», – коментує Тетяна Головій.

Стверджує, що у телефонній формі управління містобудування та архітектури, яке видає паспорти-прив’язки на літні майданчики, попередньо повідомили, що дозволу немає.

«І на геопорталі ми знайшли інформацію, що дозвіл на встановлення закінчився у 2019 році. Та навіть якби дозвіл був чинний, то на схемі, згідно з даними геопорталу, зображені тільки парасолі. Ми зробили зауваження щодо них, бо відповідно до правил розміщення та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Луцька, згідно з пунктом 5.8, суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані не використовувати сонцезахисних елементів з логотипами торгових марок. Тобто зонтики повинні бути без логотипів. А в даній ситуації ми бачимо інше. Також попередньо управління розвитку підприємництва та реклами повідомило, що ніхто не звертався за дозволом на тимчасову торгівлю, але цю інформацію ми уточнимо», – пояснює Тетяна Головій.

Зі слів Вікторії Окладної, доки вирішується конфлікт та перевірятимуться документи, апарат з мильними бульбашками з території закладу заберуть.

 

Leave a Comment