Важливо Волинь Новини

Гнідавський цукровий завод: чи справді такий страшний «звір», як його малюють?

Нещодавно завершилась перевірка Гнідавського цукрового заводу. Причиною цьому стало звернення депутатів Луцької міської ради, яких неабияк налякав дим із труби підприємства.

У чому ж причина?

Журналістам Волинь infa вдалося поспілкуватися з заступником голови правління Гнідавського цукрового заводу Олександром Нікішином.

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація, про те, що чимало лучан нарікає на їдкий дим, який нібито викликає сморід, погіршення соціального благополуччя населення. Чи насправді ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» має негативні фактори, які впливають на життєдіяльність волинян?

Будь-яке виробництво не може функціонувати аби не диміла труба у повітрі.  До слова, колишні радянські нормативи чітко регламентують висоту, розсівання труби.

Міністерство екології та природніх ресурсів України видав дозвіл, який надає можливість реалізувати викиди забруднюючих речовин.

Зокрема, на підставі висновку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністерством екології та природних ресурсів України виданий дозвіл № 071010000 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел  ПАТ « Гнідавський цукровий завод» термін дії дозволу до 23.11.2024 року.

Ми нічого не порушуємо. У Луцьку є чіткі регмаментовані нормативи, які фіксують об’єм шкідливих викидів. Якщо виникають питання – ми завжди відкриті до комунікації та співпраці.

Що показала перевірка?

Під час проведення перевірки підприємства спеціалістами відділу інструментально лабораторного контролю проведені вимірювання вмісту забруднюючих речовин організованих викидів стаціонарних джерел.

«За результатами проведеної перевірки державного нагляду (контролю) встановлено, що підприємство здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел згідно дозволу… Відповідно до умов вищезазначеного договору, в якості палива у котлах ТЕЦ використовується мазут. Під час проведення перевірки підприємства спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю проведені вимірювання вмісту забруднюючих речовин організованих викидів стаціонарних джерел. За результатами проведених вимірювань вмісту забруднюючих речовин в організованих викидах стаціонарних джерел перевищення встановлених нормативів гранично допустимих викидів, зазначених у дозволі, не виявлено», – йдеться у відповіді, яку надіслали Луцькій міській раді.

Що кажуть у міськраді?

Як зазначив міський голова Ігор Поліщук, перевірка відбулася, а проблема не вирішена. Тож він доручив начальниці управління екології Оксані Лисак з’ясувати, які результати перевірки, і готувати нове звернення, уже на адресу Міністерства екології.

До слова, ніхто із чиновників Луцької міської ради так і не побував на підприємстві.

Що кажуть на підприємстві?

Нещодавно мережу облетіло відео, на якому видно «страшенний» дим із труб заводу, який неабияк налякав лучан. Очільник підприємства розповів про причини його появи та зазначив, що підприємство не порушує норми.

«При спалюванні газу, вугілля, соломи чи торфу можна отримати енергію, але наш завод має дозвіл використовувати альтернативну енергію, такі як газ, вугілля та мазут. Зараз ми користуємося останнім. Котли на заводі нагрівають воду, яка перетворюється на пар (енергію), на підставі якої проходять хімічні процеси та виробництво цукру. Тобто дим пішов декілька секунду, і пропав. Усе це відбувається у межах допустимих норм, на які ми маємо дозвіл Міністерства екології України», – розповів голова правління.

 

Тим паче, Василь Муха каже, що завод не причетний до неприємного запаху у місті.

 

«Це ж не з труби заводу сморід йде. Навіть якщо вітер дме в сторону Горохова, то я можу лише здогадуватися чому у центрі все одно є неприємний запах. Адже, якщо конструкції водоканалу, водовідведення, фекалій чимось не готові, то не потрібно скидати це на завод. Я пропонував поставити камери на трубу, аби цілодобово онлайн люди в центрі могли спостерігати, коли звідки йде дим, а коли ні», – каже Василь Муха.

 

За його словами на заводі провели перевірки Волинська державна екологічна інспекція та Держпродспоживслужба області, результати яких показали, що усі викиди підприємства знаходяться у межах допустимих норм. Крім того, завод теж проводить постійно заміри.

Замість післямови…

До слова це вже не перші випадки «атаки» на підприємство, яке із руїн стало одним з найбільших платників податків в області та створило сотні робочих місць із гідною заробітною платою. Кому заважає Гнідавський цукровий завод? Про це в нашому наступному матеріалі…

Leave a Comment