Волинь Новини

У Луцьку продовжується суд над чоловіком, який продавав міністерські посади

У Луцькому міськрайонному суді продовжується розгляд резонансної справи Івана Братчені, якого звинувачують у шахрайстві в особливо великих розмірах.

Про це пише Волинська газета.

Нагадаємо, луцький лідер облосередку Демократичної партії, який є також очільником підприємств «Гомін» та «РОДОЛ і В», за версією Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, Іван Братченя налагодив злочинну схему вимагання коштів за нібито допомогу в призначенні на керівні посади у Кабінеті Міністрів України.

Чоловік, за версію слідства, представлявся від імені британської організації «Група Ротшильда», застосовував психологічні маніпуляції та легко входив у довіру до потерпілих. На шахрайській схемі він ніби то заробив понад 1,5 млн доларів.

Івана Івановича затримали у п’ятницю, 3 липня 2020 р., в одному з кафе м. Луцька. До поліції на нього поскаржився ошуканий чоловік…

Під час затримання поліцейськими було вилучено заяву потерпілого про вступ до закритої «групи масонів», перстень «печатка масонів» і 200 тис. доларів США готівкою.

У справі фігурують одразу троє потерпілих, але вони не поспішають появлятися на судових засіданнях, делегуючи свої повноваження представникам.

У зв’язку з тим, що обвинувачення є досить серйозним, а міра покарання передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, справу розглядає колегія суддів у складі: головуючого Вячеслава Покидюка, суддів Алли Полюшко та Анатолія Марчука.

На черговому засіданні, яке відбулося 9 березня, суд мав перейти до розгляду письмових доказів, але через відсутність головного захисника підсудного – Сергія Книша, який у цей час перебував з робочим візитом за кордоном, справу було вирішено відкласти. У той же час, 13 березня спливав термін утримання ув’язненого під вартою, тож колегією суддів було вирішено розглянути клопотання прокурора щодо продовження терміну тримання під вартою ще на 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 60 неоподаткованих мінімумів (1 млн 261 тис. 200 грн). Як і минулого разу, свою позицію сторона обвинувачення обґрунтувала тим, що підсудний, вийшовши на волю, зможе переховуватися від правосуддя, здійснювати вплив на потерпілих та свідків, або іншим чином перешкоджати даному кримінальному провадженню.

У свою чергу, адвокат підсудного Назарій Щербяк закликав суд змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів контролю.

Він, як і раніше його колега Сергій Книш, переконував присутніх у тому, що його клієнт є людиною похилого віку, шанованою у суспільстві, про що свідчать наявні у нього нагороди, який офіційно влаштований на роботі та не міняв місце проживання останні 70-ть років. Крім того, за його словами, кримінальне розслідування уже завершено, усі докази досліджені, а свідки уже подали свої показання.

Сам Іван Братченя вчергове запевнив суд, що не несе загрози слідству чи правоохоронним органам:

Вислухавши всі аргументи, суд вирішив задовольнити клопотання прокурора про подовження терміну тримання під вартою до 7 травня.

Наступне засідання призначено на 17 березня.

Leave a Comment