Новини

Синоптикиня сказала, коли настане справжня весна

В Україні настала провесна. У найближчі дні від снігу не залишиться й сліду, але справжню весну доведеться ще почекати кілька тижнів. Погода на 8 Березня буде прохолодною і сніжно-дощовою.

Про це в бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповіла начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко. Далі наводимо пряму мову синоптикині.

Сніг зникне через лічені дні

Зараз ми вступаємо в період не весни, але передвесни. Період, коли вночі ще підморожує, а вдень слабкий плюс. У зв’язку з цим температурним режимом сніг зникне дуже швидко. Буде дуже швидке танення. За такого характеру погоди щонайбільше п’ять днів – і його більше не буде.

Це дуже добре для сільського господарства, тому що промерзання ґрунту невелике, і вся вода повинна бути засвоєна ґрунтом. Це запас на весну. Але не скрізь, тому що сніг був не на всій території України.

У південних і східних областях його вже зараз немає. Без снігу Одеса, Миколаїв, Херсон, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Харків.

До початку березня – близько 0 градусів і мінімум опадів

Погода буде різна в різних регіонах. Ми очікуємо навіть зниження температури з 23 лютого, але це стосуватиметься лише східної частини України. Вночі до -10 градусів, удень 0…-5 градусів.

На решті території України з 23 по 25 лютого вдень буде плюсова температура, +1…+6 градусів, вночі – близько 0 градусів. 25 лютого на сході теж вже буде 0 градусів, а вдень слабкий плюс.

Оскільки ми будемо перебувати під впливом області високого атмосферного тиску, опади будуть незначними, іноді пролітатиме сніжок, переважно на заході.

До 4 березня погода буде приблизно такою – близько 0 градусів.

8 Березня буде холодним і мокрим

Щойно з’явився прогноз, дуже приблизний, на 6-8 березня. Очікується невеликий мокрий сніг або дощ, вночі -1…-6 градусів, вдень до -3 градусів. На півдні до +8 градусів.

Це абсолютно типова погода для передвесни. Але прогноз попередній, він може помінятися вже завтра.

Коли розпочнеться справжня весна

Коли передвесна перейде в весну? Коли середньодобова температура перейде через позначку +5 градусів. Тоді вже розпочнеться справжня весна.

За середніми багаторічними даними такий процес на півдні країни відбувається з 18 по 25 березня, на решті території з 25 березня по 3 квітня.

Оскільки всі процеси зараз збочені, нестандартні, то все може бути – і більш ранній, і більш пізній прихід весни. Але за поточним розкладом усе повинно бути в середні багаторічні терміни: південь – середина березня, решта території – друга половина березня.

Leave a Comment