Волинь Новини

Викрадення та катування людей на Волині: четверо злочинців отримали по року ув’язнення

Луцький міськрайонний суд днями виніс вирок у заборольській справі про викрадення та катування людей. Проте, як з’ясувалося під час засідань, жодного катування та вимагання коштів не було. Про це суду повідомили самі потерпілі, які водночас заявляли, що навіть не пам’ятають, як писали заяву в поліцію.

Про це пише ІА Волинські новини.

Суд визнав чотирьох злочинців винним лише за статтею 146 ч.2 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України та призначив кожному з них по року позбавлення волі, але за ґрати вони не потрапили, оскільки суд зарахував їм перебування під вартою з 17 березня 2018 року по 14 березня 2019 року.

Нагадаємо, 19 березня 2018 року стало відомо, що четверо чоловіківутримували двох мешканців Луцька в підвалі у селі Забороль Луцького району, вимагаючи у них передати у власність автомобіль, квартиру, 5000 доларів США та «ферму біткоїнів».

Правоохоронці з’ясували, що правопорушники причетні також до вчинення щодо потерпілих розбійного нападу, вимагання, а також незаконного заволодіння транспортним засобом.

Група чоловіків, серед яких є раніше судимі, викрадали у Луцьку криптовалютників по черзі. За матеріалами слідства, одного з потерпілих схопили у власному будинку, іншого – полонили на вулиці. Людей били молотком, битами та залізними трубами. Напівживих бранців завезли у село Забороль Луцького району і замкнули у підвалі. Викрадачі вимагали, щоб жертви переписали на них свої квартири, а також віддали машини, готівку і ферму біткоїнів, за допомогою якої потерпілі добували криптовалюту.

Відзначимо, що серед підозрюваних був і кримінальний авторитет «Алєня», однак його вину не довели, звільнивши з-під варти.

У вироку ж йдеться про те, що четверо раніше судимих лучан за попередньою змовою між собою за допомогою психологічного тиску утримували у приміщенні будинку двох потерпілих чоловіків проти їхньої волі до приїзду працівників поліції 17 березня 2018 року.

Рецидивісти обвинувачувалися за ст.187 ч.4 (Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень), 146 ч.2 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 185 ч.2 (Крадіжка), 289 ч.3 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), 189 ч.3 (Вимагання), 127 ч.2 (Катування) КК України.

Однак у суді вони визнали свою вину частково. Зокрема, чоловіки визнали вину в частині примусового утримання потерпілих у будинку, оскільки чекали на приїзд «Саши», який попросив одного з обвинувачених розшукати потерпілого. З їхніх слів, під час перебування в приміщенні вони надавали потерпілим першу медичну допомогу, оскільки в них були видимі тілесні ушкодження. Злочинці зазначили, що потерпілі намагались щось пояснити з приводу наявних у них тілесних ушкоджень, однак конкретно не могли цього зробити, адже потребували медичної допомоги. Обвинувачені розкаялися у вчинені злочину, а щодо інших злочинів наголосили, що вони до них не причетні та не вчиняли їх. Просили суд суворо їх не карати.

Натомість потерпілі, які є кумами, у суді розповіли приблизно однакові версії події. Їх обох побили та викрали невідомі особи, яких вони не бачили, адже під час викрадення вони втрачали свідомість. Згодом вони прийшли до тями у будинку, який, як згодом вияснилося, розташований у селі Забороль.

Чоловіки говорили, що у будинку було четверо обвинувачених, однак на них не здійснювали психологічний тиск та нічого не вимагали, водночас надавали їм медичну допомогу та дозволяли вільно пересуватися будинком. Згодом прибули працівники поліції.

За словами потерпілих, вони не знають, що таке криптовалюта, адже ніколи цим не займалися. Водночас вони говорили, що не пам’ятають, як писали заяву в поліцію, адже у них були важкі травми голови, а один з них, перебуваючи в лікарні, часто втрачав свідомість.

Один з потерпілих звернув увагу суду на те, що працівники поліції без дозволу лікуючого лікаря забрали його на слідчі дії, під час яких він двічі втрачав свідомість, після чого його відвезли назад до лікарні. Натомість інший потерпілий заявив, що обвинувачені будь-якого впливу на нього не здійснювали, а тому будь-яких претензій матеріального та морального характеру до них не має, а тому їх немає за що карати.

Врахувавши всі обставини справи, суд визнав винними чотирьох обвинувачених лише за статтею 146 ч.2 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та призначив їм по року позбавлення волі. Суд також зарахував їм перебування під вартою з 17 березня 2018 року по 14 березня 2019 року, тож призначене покарання вони вже відбули.

Нагадаємо, що у операції зі звільнення заручників силовики затримали чотирьох злочинців. Тоді повідомляли, що ще двоє підозрюваних у викраденні людей поки залишаються на волі, їх розшукує поліція.

Leave a Comment