Волинь Новини

Бюджет Волині 2021 ухвалили. Який він і що кажуть експерти

Волинь одна з двох областей, яка розпочала 2021 рік без ухваленого бюджету. Депутати обласної ради проголосували за нього лише 11 лютого. Передбачається, що кошторис року становитиме 2,4 мільярда гривень.

Бюджет 2021 підтримали 50 обранців із 60 присутніх у сесійній залі.

Суспільне поспілкувалося з тими, хто ухвалював бюджет, дізналися на що передбачили гроші та чому головний фінансовий документ області не прийняли у грудні, як це мало бути.

Видатки більші за дохід

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації розповів: 80% наповнення нинішнього бюджету – це податки на доходи фізичних осіб.

“Видаткова частина набагато більша, ніж дохідна. Аналогічна ситуація по додатковій субвенції із державного бюджету – вона на 25% менша, ніж минулого року. Нам доведеться робити певні зміни в мережі наших установ”, – каже Ігор Никитюк.

Зі слів директора департаменту фінансів, цьогорічний обласний бюджет – гіршим від попереднього, який не був виконаний на 30 мільйонів гривень.

Передбачається, що протягом року до бюджету вноситимуть зміни через перерозподіл видатків, субвенції із держбюджету й інші фінансові операції.

На чому зекономлять

Керівник бюджетної комісії обласної ради Орест Маховський розповів, що цього року на боротьбу з коронавірусом передбачили 25 мільйонів гривень. Зменшуватимуть видатки на освіту, культуру та охорону здоров’я.

“В рамках 5-10% зменшення видатків порівняно із тим, що вносив в проєкт бюджету департамент фінансів. Але я впевнений, що цю оптимізацію можна буде провести за рахунок додаткового використання спеціального фонду, за рахунок внутрішніх резервів”, – каже Маховський.

Також було зменшено видатки на професійно-технічну освіту на 23 млн, це на 10% менше ніж торік. Депутати передбачають, закладам доведеться робити зміни в мережі та штатних розписах.

Бюджетний рік мав розпочатися ще два місяці тому

Консультант із бюджетних питань Асоціації міст України Василь Гром каже, що обласний бюджет, згідно з Бюджетним кодексом, мав бути прийнятий до 25 грудня минулого року.

“Бюджетний рік має бути уже із всіма місцевими бюджетами. Це вимагало робити тимчасові розписи, фінансувати по тимчасових розписах. Це додаткова робота апарату. Попри те, що законодавець передбачив нормальне функціонування бюджетних установ у разі неприйняття бюджету, не могли повноцінно почати свій бюджетний процес”, – каже Василь Гром.

Як депутати приймали бюджет, хто “За”, а хто “Проти”

Станом на 18 січня 2021 року в Україні затвердили 1537 бюджетів, що становить 96% від їх загальної кількості (1597). Про це повідомили у Міністерстві фінансів України. Зокрема, було затверджено 22 обласні бюджети та бюджет міста Києва.

Leave a Comment