Волинь Новини

У місті на Волині врятувати річку заважає червонокнижна рослина

Впродовж останніх десятиліть річка Турія, що протікає Ковелем, потерпає від масового збільшення сальвінії плаваючої або сальвінії плавучої – рослини, яка занесена до Червоної книги України, та змін клімату.

Такий висновок зробили фахівці інституту ПАТ «Український головний проектно-розвідувальний та науково-дослідний інститут з меліоративного і водогосподарського будівництва», Волинського національного університету імені Лесі Українки, – передає Ковель медіа.

Зокрема, у звітах йдеться, що на одному квадратному метрі поверхні річки може зустрічатися до 200 особин цієї рослини. У засушливу пору року вона фактично повністю поглинає водойму.

Зі своїм зверненням врятувати головну водойму міста до очільника Ковеля Ігоря Чайки звернулася і громадська організація «Патріоти Ковеля». Тому з метою покращення екологічної ситуації, раціонального використання та відтворення природних ресурсів начальник відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки виконкому Юрій Дідковський напрацював і запропонував на розгляд депутатів Ковельської міської ради звернення до Національної комісії з питань Червоної книги України щодо перегляду статусу сальвінії плаваючої або сальвінії плавучої. Дане питання обранці громади обговорювали вчора, 15 січня, на пленарному засіданні третьої позачергової  сесії міської ради.

Як тільки головуючий Ігор Чайка озвучив його в порядку денному, депутат від «Батьківщини» Олег Кіндер взявся пояснювати колегам, чому саме тепер з’явилося це звернення. Він нагадав присутнім, що є професійним екологом, два роки очолював обласну екологічну інспекцію, тому «має розуміння стосовно, про що говорить».

У ці дні Національна комісія переглядає повністю Червону книгу в частині флори і фауни. Чи воно на часі, чи не на часі? З нашою проблемою, я думаю, що на часі – зауважив Олег Кіндер.

Також він повідомив, що мав розмову з професором, доктором наук зі сфери екології, членом Національної комісії (щоправда, його прізвища не назвав), який рекомендував міськраді ухвалити відповідне звернення.

Олег Кіндер запропонував до даного проєкту рішення ще додати кілька пунктів, а саме: доручити заступнику міського голови Віктору Жигаревичу забезпечити проведення наукового обґрунтування заростання водойми червонокнижною рослиною та виготовити паспорт Турії Ковельської міської територіальної громади.

У цей момент із залу почулися вигуки, мовляв, чому цього не було зроблено за часів керування містом Олегом Кіндером. З відповіддю останній не забарився. Він мовив, що тоді не переглядалися пункти Червоної книги в розділі «Флори і фауни» і образливо додав:

От обов’язково: поїзд їде, а воно лізе

Головуючий поставив пропозицію депутата від «Батьківщини» на голосування і рада її підтримала. А потім депутати схвалили звернення до Нацкомісії з питань Червоної книги України щодо перегляду статусу сальвінії плаваючої або сальвінії плавучої.

Leave a Comment