Волинь Новини

Волинянин у власному будинку виявив кажана. ФОТО.

Як відомо, взимку кажани сплять, а якщо бути точнішим – перебувають у стані гібернації (своєрідний енергозберігаючий режим). Але не всі знають, що за певних обставин кажани можуть пробуджуватися від зимового сну, активно себе поводити і навіть літати.

Взимку це відбувається або під час потеплінь або, іноді, й під час різких похолодань.

Цей час – критичний для кажанів, оскільки багато тварин потрапляють у небезпеку.
Тому не дивно, що досить часто у цей час люди знаходять їх у себе в домівках, на балконах (куди кажани потрапляють через відчинені вікна), або під стінами домів (вони можуть випасти із зимових схованок у нішах будинку) або й в інших несподіваних місцях. У таких випадках кажани як ніколи потребують нашої допомоги.

Зокрема, у місті Нововолинськ, що на Волині чоловік виявив у власному будинку кажана. Про це користувач Stas Lucko  повідомив у соцмережі Instagram, надавши відповідний фотоматеріал.

“Знайшов це маленьке чудо в себе вдома, підкажіть що з ним робити, так як виносити його на двір мені жалко, бо замерзне, і тримати вдома я його не можу”, – йдеться у дописі.


До слова, усі види кажанів України дуже вразливі, а тому занесені до Червоної книги України.

То що ж робити, якщо ви знайшли кажана чи той залетів до помешкання?

По-перше, ніколи не беріть кажана голими руками, краще одягніть товсті рукавички.

По-друге, у жодному випадку не намагайтеся збити тварину: так її можна покалічити. Якщо поруч з кажаном є домашні тварини (кіт, собака), які можуть спробувати зловити кажана, заберіть їх з приміщення (домашні тварини можуть поранити або вбити кажана, а великі види кажанів можуть вкусити кота / собаку, що вкрай небажано).

По-третє, якщо кажан літає, почекайте поки він сяде на якусь поверхню. Літаючого кажана неможливо спіймати у повітрі без ризику серйозно йому зашкодити. (Ні в якому випадку не намагайтеся збити тварину: так її можна покалічити.)

Насамкінець, обережно візьміть тварину та посадіть до коробки. Якщо ви знайшли кажана у теплий період року, випустіть його на вулицю ввечері або вночі. Але обов’язково  переконайтеся, що він не поранений і точно полетів. Адже в іншому випадку кажан може стати легкою здобиччю для котів.

Якщо кажан потрапив до вашого дому взимку, спокійно наблизьтесь до нього та, надівши товсті рукавички, обережно візьміть тварину та посадіть до коробки. Коробкою може слугувати будь-яка простора ємність (напр., картонна коробка з-під взуття) та обережно накрийте нею тваринку. Потім візьміть пласку картонку та обережно просуньте її між коробкою та поверхнею, на котрій сидить кажан (напр., стіна, підлога, стеля). Потім, тримаючи картонку, м’яко переверніть коробку — кажан опиниться всередині.

Шанси знайти для кажана нове зимове сховище вкрай низькі. У таких випадках слід, принаймні, надати тваринці або тваринкам можливість продовжити сплячку, розмістивши її або їх у відповідних умовах. Пам’ятайте: ніколи не беріть кажана голими руками!

Якщо на вулиці мінусова температура, випускати кажана не можна – він не зможе знайти собі притулок і загине. У такому випадку найоптимальнішою допомогою буде передача знайденої тваринки фахівцям.

Leave a Comment