Новини

Новорічний стіл-2021 і здорове харчування: корисне та смачне меню

Улюблене свято дорослих і дітей вже зовсім близько. За традицією, його прийнято зустрічати з рідними та близькими за святковим новорічним столом. Але про здоров’я і фігуру в святкові дні не варто забувати. Незважаючи на це, варто побалувати себе та рідних у новорічну ніч.

Як “не можна” поєднати з традиційними салатами і тортами, не порушивши дієту – у матеріалі ТСН.ua.

Салати: пам’ятаємо про різноманітність

Порада №1. Картоплю, буряки та моркву можна зварити заздалегідь, а ще смачніше буде, якщо запекти овочі з олією і спеціями. Наріжте їх великими шматочками для запікання, а потім подайте готові овочі так, як ви любите.

Порада №2. Ковбасу і червоне м’ясо можна замінити більш легкими індичкою або куркою (які також смачніше запекти), а для вегетаріанського варіанту підійде біла і червона квасоля – злийте рідину з банки і злегка обсмажте квасолю з олією і посіченим часником, остудіть і додайте в салат.

Порада №3. Замість майонезу приготуйте смачний домашній соус: змішайте сметану або йогурт з гірчицею і улюбленою олією. Чудово підійде оливкова, гірчична, конопляна і кунжутна. Додайте трохи соку лимона і ретельно перемішайте, спробуйте і додайте той чи той інгредієнт для балансу. Ще смачно додати дрібно нарізану зелень – петрушку, орегано, базилік або м’яту. Тут також варто орієнтуватися на ваш смак.

Порада №4. Додайте в ваш варіант олів’є щось свіже. Наприклад, огірки, салатні листя будь-якого сорту або китайську капусту. Свіжість і приємний хрускіт зроблять салат смачнішим.

Які корисні салати варто приготувати 

Існує багато ідей корисних та смачних салатів, які точно будуть “зірками” на новорічному столі.

Фета + чері\томати + солодкий перець + оливки;
Фета\бринза + салатний мікс + зелений горошок (не консервований, а заморожений – прогрійте його 2-3 хвилини з маслом і сіллю);
Тофу + огірки + оливки + соус з меду і гірчиці;
Свіжа кольорова капуста + помідори + горіхи;
Яблука + в’ялені томати + рукола + горіхи;
Консервована квасоля + в’ялені томати або сир з копченим смаком + горіхи або домашні сухарики;
Куряча грудинка + огірок + томат + оливки + моцарелла;
Консервований тунець + стручкова квасоля + яйце + маслини + томат;
Яловичина + білки яєць + горошок.

Гарніри: що можна приготувати, окрім картоплі 

Робимо смачний мікс. Підійде буряк, гарбуз, батат, кабачки, солодкий перець – використовуйте 2-3 види овочів. І ще неодмінно додайте кисло-солодке яблуко або жменю брусниці – все повинно пектися разом. Просто наріжте овочі великими шматочками, додайте сіль, олію і спеції – підійде мелений коріандр, карі, мелений перець, звичайно, копчена паприка, сушений часник, сушені томати і будь-який мікс спецій. Чудово підійде і свіжий чебрець + розмарин. Запікайте овочі хвилин 20 за високої температури – близько 220С° – і одразу подавайте.

Другий варіант: овочі запекти просто з сіллю, олією і перцем, а під час подавання додати соус – томатний, кисло-солодкий, цезар, сирний, або можна зробити соус з гірчиці, меду, олії і соку лимона. Можна подати до овочів кілька соусів в піалочках – щоб кожен зміг спробувати те, що йому подобається. Не забудьте додати під час подавання до овочів свіжу зелень – базилік, м’яту або петрушку.

Закуски: смачні, корисні та швидкі варіанти

Існує велика кількість закусок, які прикрасять новорічний стіл: від пікантних до легких. Пропонуємо найсмачніші корисні варіанти, які точно не залишать без уваги:

Кростіні з томатами та моцарелою
Викладіть багет на деко, застелений пергаментом. Змастіть багет олією і запікайте в розігрітій до 220C° духовці 4-5 хвилин, поки вони не підрум’яняться. Тим часом змішайте томати, нарізану кубиками моцарелу, рубані листя базиліка, сіль і перець. Розріжте зубчики часнику навпіл і натріть ними підсмажені і злегка остиглі скибочки багета. Потім викладіть сирну суміш на хліб.

Чипси з цукіні
Наріжте цукіні кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см. Змастіть їх оливковою олією з усіх боків. Змішайте пармезан, панірувальні сухарі, рубані листя базиліка, подрібнений часник, сіль і перець. Обваляйте цукіні в сирній суміші і викладіть на застелене пергаментом деко в один шар. Випікайте чипси в розігрітій до 220C° духовці 25-30 хвилин до утворення хрусткої скоринки.

Курячі канапе в гострому соусі
Наріжте курку кубиками шириною приблизно 2,5 см. Змішайте 2 столові ложки оливкової олії, 2 столові ложки меду, 1 столову ложку апельсинової цедри, 1 чайну ложку соусу чилі, сіль та перець. Викладіть в соус курку і перемішайте. Залиште маринуватися на 10 хвилин. Викладіть шматочки м’яса на деко, застелене фольгою або пергаментом, і запікайте курку в розігрітій до 180C° духовці 15-20 хвилин. Перед подаванням проткніть кожен шматочок курки шпажкою.

Фаршировані яйця з беконом
Відваріть яйця. Поки вони охолоджуються, обсмажте бекон на середньому вогні протягом 4-5 хвилин: він повинен стати хрустким. Потім наріжте його дрібними шматочками. Розріжте яйця уздовж навпіл. Видаліть жовтки і покладіть їх в окрему миску. Змішайте жовтки, бекон, сметану, гірчицю і спеції до однорідної консистенції. Наповніть цією сумішшю білки. Перед подаванням посипте яйця паприкою або перцем і прикрасьте рубаною петрушкою.

Десерти до новорічного столу

Щоб після свят не доводилося одразу ж бігти в спортзал, варто підійти до солодкого розумно.

Панакота і желе
Корисно і просто – холодні десерти без випічки. В основі – агар агар або желатин + рідина. Наприклад, щоб приготувати кокосову панакоту на 2 порції, вам знадобиться: кокосове молоко або вершки (300 мл), вода (150 мл), агар агар (2 чайні ложки), мед або сироп (1 столова ложка). Для подавання: джем, фрукти або ягоди, шоколадний соус (те, що ви любите).

Все просто: налийте молоко і воду в каструльку, додайте спеції і агар агар, нагрівайте на середньому вогні майже до кипіння, помішуючи. Перелийте в невеликі прозорі склянки або піалочки, приберіть в холодильник приблизно на 2 години, можна на ніч, якщо вам так зручніше. При подачі додайте джем або фрукти, горіхи, шоколад – все, що ви любите.

Медова випічка
Є прості поради. Замість цукру використовуйте темний мед або ж сироп (фініковий, топінамбура, темний сироп агави). Випічка буде більш ароматною особливо з темним медом. Печиво, кекси, пряники, мафіни – вибирайте, що ви приготуєте на свято. І не забувайте про спеції! Будь-яку випічку добре доповнить кориця, імбир, кардамон, гвоздика, мускатний горіх і навіть мелений чилі. А щоб випічка була в десять разів ароматнішою, крім меду та спецій додайте цедру апельсина. За основу можна взяти улюблений рецепт кексу або бісквіта, а для начинки підійдуть ягоди (свіжа або заморожена журавлина, брусниця, смородина, вишня, малина), або дрібно нарізаний апельсин.

Leave a Comment