Новини

Українка двічі народила у Польщі безкоштовно

Як стало відомо, українка Анастасія з чоловіком Олександром понад п`ять років тому приїхала в Польщу на заробітки і там залишилася. За цей час у подружжя народилося двійко дітей. Про це повідомляє Радіотрек.

Обидва рази Настя народила цілком безкоштовно, навіть за кесарів розтин, який їй проводили, вона жодної копійки не заплатила. Лікар також відмовився брати гостинець від чоловіка на знак подяки, ще й насварив – мовляв, так не прийнято і це не вітається:

“Народжувати безкоштовно тут може кожна жінка, яка легально працює і платить податки, неважливо, чи є вона громадянкою Польщі.

При перших пологах мені довелося робити кесарів розтин. Хоча це не було заплановано, я мала народжувати природнім шляхом, з мене не взяли жодної копійки. Ба більше – дали одяг та іграшки для дитини, дитячу ковдру, забезпечували молоком, коли була така потреба.

А коли чоловік приніс лікареві пляшку хорошого віскі, щоб подякувати, подарунок він не прийняв і насварив. Молодшу доньку я народила самостійно і теж безкоштовно”, – розповіла Анастасія.

Поки вона була вагітна, працювала і в декретну відпустку не йшла, хоча мала таку можливість. Відпустку взяла після народження сина.

Частиною відпустки скористався й чоловік – взяв останні 6 тижнів. Декрет Насті оплатили у розмірі 80% від її заробітної плати. Потім вона оформила допомогу за програмою Rodzina 500+ – спочатку на першу дитину, а згодом і на другу.

За час, поки Настя була в декреті, роботодавець хотів її звільнити й поїхав за кордон, жодним чином вплинути на ситуацію вона не могла. Тому пішла в центр соціальної допомоги і подала документи на батьківську відпустку на рік, протягом року вона отримувала 1000 злотих на місяць від держави.

Багатьох жінок, які тривалий час живуть в Польщі, цікавлять питання, скільки коштують пологи у Польщі?

Майбутня породілля сама обирає клініку для пологів незалежно від того, де обстежувалася протягом вагітності. Пологи повністю безкоштовні, якщо жінка легально працевлаштована, причому неважливо, чи пологовий будинок є державним, чи приватним.

Безкоштовними є й усі необхідні консультації, обстеження, аналізи. Якщо ж пологи розпочалися у жінки в Польщі зненацька або ж якщо вона не працює, за них доведеться заплатити.

 “Ціни дуже різні і залежать від рівня клініки, її оснащення та від міста – у маленьких містах це обійдеться приблизно у 2000 злотих, у мегаполісах ціна може досягати і 10 000 злотих” – ділиться Анастасія.

Окрім того, для вагітних жінок передбачені більш поблажливі умови праці: скорочений робочий день, заборона або суттєві обмеження щодо фізичної роботи та роботи за комп`ютером тощо.

До слова, польки, як і українки, по-різному ставляться до питання, працювати чи не працювати, якщо є малі діти, і коли ставати до праці після декрету.

Усе залежить від матеріального становища родини, ситуації на роботі, від виховання та бажання працювати.

Leave a Comment