Волинь Новини

«Втрата для історії Луцька»: деталі щодо зниклої «трилінки» у центрі Луцька

Щодо робіт на вулиці Сенаторки Левчанівської. Акт обстеження з фотофіксацією складені і надіслані управлінню культури Волинської ОДА для реагування.

Про це повідомив Олександр Котис на сторінці у facebook, – передає ВолиньUA.

“Цього можна було б уникнути, якби замовник робіт вчасно виконав умови ордеру і листа департаменту культури й забезпечили нагляд. Наразі археолог присутній. У підсумку все увійшло в те русло, в якому воно мало відбуватися з самого початку. Виходить much ado about nothing…

Чому? Зроблені фізично роботи і так були б зроблені. Яма так і так була б викопана в тій конфігурації, як вона і є. Єдина різниця – фіксація археологічною методикою знайденого у первинному контексті. А це: кераміка, деревина, бруківка. Це звісно ж має значення! Певна втрата для науки, для історії Луцька присутня. Наприклад, мене найбільше всього цікавить кінець траншеї біля вул. Б.Хмельницького. Як пригадуєте, тижнів зо три тому я вже писав про значну для цього району синагогу Ашкеназі, яка була поряд із цим краєм ями – на пішохідному переході вул. Б.Хм. Яма не потрапила ані на місце синагоги, ані навіть на її двір, позаяк яма – по центру дороги. Але все ж. Саме з таких маленьких фрагментів формується великий дискурс історії міста. В цьому випадку найцікавіше залишилося поруч, не копане. Потенціал можливих знахідок і закон вимагають археології в КОЖНОМУ випадку риття серйозних ям на території історичного Луцька!” – йдеться у дописі.

Leave a Comment