Новини

Якими безкоштовними медичними послугами може скористуватись українець в Польщі?

Система охорони здоров’я в Польщі базується на універсальному медичному страхуванні. Обов’язковий внесок на охорону здоров’я у розмірі 9% заробітку перераховується через ZUS до Національного фонду охорони здоров’я, тобто  NFZ. Національний фонд охорони здоров’я фінансує медичні послуги, що надаються застрахованим, та відшкодовує їм ліки. Читайте також: Чи можна підвищити свій імунітет до коронавірусу?

Експерти заперечують поширені міфи А от же на які безкоштовні послуги може розраховувати українець в Польщі? У польській системі охорони здоров’я сплата внесків громадянами за медичні послуги відіграє незначну роль. Люди, застраховані в Національному фонді охорони здоров’я, крім страхової премії, не несуть ніяких інших витрат на лікування. Читайте також: Як записатися на прийом до лікаря в Польщі не виходячи з дому? Інструкція Винятки включають: ліки, санаторно-курортна допомога, стоматологічна допомога для дорослих.

На ринку медичних послуг є як приватні, так і державні структури. Слід зазначити, що послуги які  надаються фізичним особам, можуть бути як платними, так і безкоштовними. В останньому випадку платником допомоги є Національний фонд охорони здоров’я на основі угоди про надання медичних послуг (так звані контракти), укладеної на тих самих умовах, що та у випадку з державними структурами. Для отримання права не безкоштовні послуги необхідно звернутися до  медичної установи, та підтвердити право на отримання медичних послуг, на основі номера PESEL у системи eWUŚ. Як що результат перевірки eWUŚ є негативним (система може не знайти ваших даних через: особливість транскрипції ім’я або прізвища; система потребує час від 7 до 14 днів для реєстрації нових клієнтів), пацієнт повинен пред’явити паперовий документ, що підтверджує право на медичні послуги (форма ZUS RMUA) яку надає працедавець.

Крім того, пацієнт повинен підтвердити свою особу паспортом або картою побиту. Така ж сама процедура відбувається при реєстрації у звичайну поліклініку. Як що у випадку зустрічі з терапевтом вас було направлено на додаткове спеціалізоване обстеження такі як, наприклад УЗІ, Томографію та інші,  необхідно запитати в реєстрації вашої поліклініки, з якими діагностичними центрами вони мають підписані умови про співпрацю. В такому випадку при наданні діагностичній установі направлення з вашої поліклініки, послуги вам будуть надані безкоштовно. Однак, треба пам’ятати та враховувати той факт що безкоштовні послуги на обслідування містити великі черги, навіть до декількох тижнів.

Leave a Comment