Важливо Волинь Новини

«Я зробив перший запис своєї пацієнтки, мати передавала вітання своїй доньці, а потім померла», – Олег Яковенко про роботу у ковідному шпиталі

Сам перехворів коронавірусом, але поселився на роботі і продовжував лікувати своїх пацієнтів. Волинський пульмонолог з багаторічним стажем Олег Яковенко розповідає про лікування COVID-19, щеплення, локдаун та чому смертність від запалення легень за півроку в 30 разів перевищила показники 2019-го.

«Коли ми взагалі почули слово COVID і почала йти мова за пандемію, то було зрозуміло, що я як лікар пульмонолог буду цим займатись. Я пам’ятаю січень, березень, ми були як сліпі кошенята, тому що ми не знали цієї проблеми і як до неї підійти. Це вже сьогодні ми можемо бути впевнені в деяких речах, бо знаємо, як правильно розставляти пріоритети. Такого показника захворюваності і смертності ніколи раніше не було», – розповідає Олег Яковенко.

Лікар каже, що був пік, коли 10 хворих виписуєш і відразу ж 10 поступає і так через день. Місяць роботи і всі були виснажені. Найважчий день  – це коли ти ховаєш пацієнта.

«Я з дозволу родичів записую відео на телефон, для того, щоб рідні побачили або поспілкувалися з пацієнтами, це як у в’язниці. Я пам’ятаю, коли я зробив перший запис своєї пацієнтки, мати передавала вітання своїй доньці, а потім  померла. Донька встигла почути останні настанови своєї мами її останні слова…», – не стримує сліз Олег Яковенко.

Лікар каже, що пам’ятає всіх своїх пацієнтів, вони просто стоять перед очима.

«Це складно, це боляче, але ти намагаєшся далі працювати і рятувати людей. Рано чи пізно, але більшість людей перехворіє цією хворобою, питання тільки хто перенесе в легкій формі, а хто буде мати важкі наслідки, бо панацеї від цієї хвороби немає. Щеплення – це шанс приборкати інфекцію, створити колективний імунітет і зменшити ризики, в першу чергу фатальні», – переконаний Олег Яковенко.

Лікар-пульмонолог переконаний, що карантин потрібний. Каже, що ліжок всім вистачить, але чи вистачить всім кисню і медичних рук, це питання, яке залишається без відповіді.

«Відчуття нестачі повітря заводить пацієнта п паніку, яка призводить тільки до погіршення стану», – каже пан Олег.

Олег Яковенко нещодавно сам перехворів корона вірусом, з пневмонією лікувався у власному відділенні і продовжував лікувати пацієнтів.

Leave a Comment