Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

«Луцький міський голова має бути господарником, а не політиком», – Ірина Чебелюк

Серед чоловіків побутує думка, що жінка має сидіти вдома та займатись хатніми справами. Однак з цією теорією не погоджується Ірина Чебелюк. Заступниця Луцького міського голови, очільниця міської організації політичної партії “Батьківщина”, юристка і просто сильна жінка та дбайлива матуся – вміло  справляється з найважливішими справами у нашому місті не гірше ніж її колеги-чоловіки.

«Моя мрія з дитинства – працювати в галузі юриспруденції. Деякі життєві проблеми спровокували те, що я шукала свій особливий шлях. Я хотіла зайняти ту нішу, яка буде затребуваною у суспільстві. Працювала в одному з підприємств міста, яке займалось рекламним бізнесом, на посаді юриста. Спеціалістів у цій сфері, на той час бракувало, це був особливий період колосального досвіду», – розпочинає нашу розмову Ірина Чебелюк.

Луцьк – Ваше рідне місто. Ніколи не думали про те аби переїхати до мегаполісу?

Ні, не думала. Я тут народилася, тут моє коріння. У цьому місті відбулися найбільш знакові події мого життя: шкільні роки, перше кохання, народження сина.  Коли я кажу про Луцьк, то розумію, що це мої батьки і родина, традиції і дитячі спогади, моя сім’я і мій дім.

Луцьк – компактне, комфортне, затишне місто із розміреним темпом життя і чудовими людьми. Саме ці люди допомогли мені стати такою, яка я є зараз.

Я люблю Луцьк за його історію і за те, як воно розвивається. Я люблю гуляти нашим парком… Особливо, восени. Я щаслива, що свого часу вирішила сюди повернутися і почала працювати аби зробити свій внесок у розвиток міста.

Ви приймаєте безпосередню участь у прийнятті важливих для нашого міста рішень, працюєте на посаді заступниці Луцького міського голови, як доводиться поряд із сильними чоловіками?

Комфортно, бо я вважаю, що жінка-керівник нічим не гірше виконує ті обов’язки, які на неї покладені, ніж чоловік, а подекуди може й краще. Я заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, організовую роботу виконавчих органів ради у сфері освіти, культури, соціального захисту дітей, запобігання бездоглядності неповнолітніх, забезпечення соціального захисту населення. Ці галузі об’єднані і досить непрості, вони величезні, потребують постійної уваги і контролю. Моя робота це – участь, контроль і координація цих підрозділів. Ми з керівниками радимося, обговорюємо кадрові питання, питання розвитку того чи іншого напрямку, підготовки документів та програм, координуємо діяльність комунальних закладів і багато іншого.

Що спонукало подати свою кандидатуру на посаду Луцького міського голови?

Значний проміжок часу я працюю у Луцькій міській раді, тому мені знайомі проблеми міста. Я маю чітке розуміння і план як вирішувати ці проблеми, а також команду професіоналів-однодумців, які разом зі мною готові взяти на себе відповідальність за стан справ у Луцьку. Саме вони,  певною мірою підштовхнули мене до цього рішення. Коли є люди, які в тебе вірять і покладають надію на тебе, то це дуже надихає. А коли погодилась, то звісно, підвести їх просто не маю права. Адже сьогодні в житті нашої громади настає переломний момент. Ми об’єднуємося задля побудови кращого життя, задля розвитку і процвітання рідної землі, заради добробуту людей. Мені насправді щиро хочеться, щоб Луцьк був найкращим.

Луцьк – місто, у якому не було «господаря» три роки, а, отже, новий керівник або керівниця матиме чимало завдань. Із чого, на Вашу думку, варто почати?

Луцьку необхідні інвестиції. Вважаю доцільним розробити інвестиційну карту міста із висвітленням кожного метра квадратного, що може приносити прибуток. Це своєрідний прототип інтерактивного електронного інвестиційного бюлетеня декількома мовами, куди розмістять усі об’єкти, що потребують інвестицій, із детальним описом їхнього можливого використання.

Таким чином, кожен із будь-якого куточка світу зможе побачити і з’ясувати, чим може бути корисним нашому місту.

Важливим є питання щодо рівномірного розподілу бюджетних коштів по всіх районах міста, аби лучани жили комфортно у всіх куточках Луцька.

Маю на меті також провести оптимізацію мережі навчальних закладів з урахуваннях демографічних, економічних і соціальних складників.

Наразі виборцям хотілося б дізнатися, якою є Ваша передвиборча програма. Що в своїй програмі  могли б виділити як головне?

Сподіваюсь, що все більше людей розуміє, що міський голова – не чарівник, який вирішить усі проблеми одразу. Головне завдання міського голови – створювати умови для розвитку міста, сприяти конкуренції, появі нових підприємств, створенню нових робочих місць. Саме при таких умовах у нас зʼявлятимуться кошти на реалізацію соціальних та інфраструктурних проектів – на те, щоб робити Луцьк успішним і охайним містом.

Моя програма – це діяльність влади виключно для людей, в інтересах громади. Луцьк має бути містом де комфортно жити і працювати, місто з якісними соціальними послугами та сучасною системою охорони здоровʼя, це безпечне місто з потужним освітнім і культурним простором, де кожен громадянин забезпечений умовами для всебічного розвитку та самореалізації.

Саме з програми починається будь-який серйозний виборчий процес. Вважаю, що у моїй програмі усі пункти однаково значимі. Кожна невирішена проблема, кожне завдання потребує значної уваги, і не має значення про що йдеться в даному конкретному випадку: залучення інвестицій, екологія, соціальна сфера або інше. Останнім часом, коли я більш активно почала зустрічатися з виборцями, то зробила для себе висновок, що програму необхідно доповнювати і розширювати, адже у ній перш за все є про потреби та проблеми лучан. Будемо вирішувати.

Побутує думка, що жінка не може стати міським головою…

Я категорично проти таких тверджень. Є багато прикладів у світі, де жінки не тільки очолюють місто, а й стають президентами, успішно керують своєю країною і чоловікам до них ще ой як далеко. Справа в тому, що жінки підходять до розв’язання проблем по-іншому. Вони по-іншому визначають свої пріоритети. Влада для жінки – це подвійна відповідальність. Це відповідальність перед виборцями і жіноцтвом, яке тривалий час не мало змоги бути у владних структурах на рівні з чоловіками. Дехто й досі вважає, що жінка не має достатньо сил, аби позмагатися за місце у владі. Однак це не так. Приклади успішних жінок доводять, що не обов’язково битися у стінах рад, аби вміти організувати роботу і приймати зважені рішення на користь людей, за яких ми несемо відповідальність.

Як у партії проходить підготовка до місцевих виборів?

Ця робота була розпочата ще в 2017, коли тільки очолила міську партійну організацію. Я зрозуміла, що лише та партія, яка показує свою роботу (а не з’являється перед виборами) – може отримати результат. Тому ми ретельно працювали з виборцями, проводили багато акцій не лише для них, а й для своїх партійців, адже утримати команду – це теж важливо. Виборчу кампанію проводили лише наші партійці, вони ж і займалися агітацією. Я їм говорила: “Ви будуєте для себе платформу на майбутні місцеві вибори. Якщо ви йдете у кожен будинок і агітуєте за Юлію Тимошенко – це ваше майбутнє, тому що ви прийдете на місцеві вибори і будете вже агітувати за себе, якщо плануєте стати депутатом. Шанси є у всіх”.

Луцьк має краще географічне положення, аніж Львів. Однак  Луцьк програє у напрямку туризму . Як, на Вашу думку, це можна змінити на користь нашого міста?

Насамперед, потрібно створити туристичну концепцію міста. Той таки Луцький замок – це перлина, яка має невичерпний потенціал. Це простір для нових проектів і заходів.

Окрім цього, варто створювати туристичні маршрути, зони відпочинку, відновлювати пам’ятки культури. І, звісно ж, залучати бізнес до створення нових просторів, закладів відпочинку і харчування із автентичними особливостями Волинського краю. Також необхідно подбати про привабливі умови для розвитку бізнесу за допомогою пільгового оподаткування, надання в оренду об’єктів комунального майна.

Які Ваші життєві принципи?

«…Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом…». У цих рядках великої Ліни Костенко моє ставлення до життя. Любов – основа всього. Усе потрібно робити з любов’ю до людей, до роботи.   Чесність і порядність – пріоритети, які допомагають мені у житті. Я намагаюся не створювати конфліктів, адже усе будується на людських відносинах. Також я ніколи не опускаю рук…Що б не сталося.

Заступниця Луцького міського голови, керівниця партійної організації… Чи вистачає часу на родину?

Родина розуміє і підтримує. Звичайно, часу обмаль, але обов’язки жінки та мами ніхто не відміняв. Тому знаходжу час і для себе та близьких. Син вже дорослий, десятикласник, тому сам дає собі раду. Однак, намагаюсь не зраджувати традиціям і вихідні провести у колі сім’ї.

Ірино Іванівно, щиро бажаємо Вам перемоги на прийдешніх виборах

Дякую і користуючись нагодою хочу запевнити, що якщо лучани нададуть мені кредит довіри, то я не підведу. На мою думку, Луцький міський голова має бути господарем, а не політиком, а ще краще господинею.

Розмовляв Петро Сосницький

Leave a Comment