Волинь Новини

Пост волинського лікаря сколихнув мережу

Завідувач пульмонологічного й інфекційного №2 відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко вчергове написав інформативний допис про коронавірус – про перебіг хвороби у різних пацієнтів, супутні хвороби, методи лікування тощо, – повідомляє Волинь Post.

Свій допис лікар, як він сам зауважує, написав «колегам в поміч, невіруючим для переконання».

У тексті Олег Яковенко наголосив, що хворіють усі, незалежно від соціального статусі, проте найбільше йому шкода свідомих людей, які захворіли або померли внаслідок COVID-19 завдяки «безпечним маловірам в шорах».

Для того, аби поділитися з колегами-лікарями досвідом та довести тим, хто не вірить у загрозу коронавірусу, Олег Яковенко, який нині очолює інфекційне відділення у епіцентрі боротьби з коронавірусом в області, написав власні висновки та спостереження.

Текст подаємо без змін задля збереження його цілісності та повноти.

«COVID-19 – це не лише пневмонія, COVID-19 це поліморбідне захворювання, де основним клінічним проявом є не лише так званий гіалуроновий пневмоніт та в подальшому вірусно-бактеріальна пневмонія з можливо важкою дихальною недостатністю. Як показав власний досвід, ми стикаємось з дуже великою кількістю позалегеневих проявів та ускладнень, які асоційовані з коронавірусною інфекцією як з тригерним фактором. В першу чергу, і це вже доведено, це патологічні стани пов’язані зі збоєм в роботі системи гемостазу. Найчастіше серед позалегеневих проявів – це прояви гострої або загострення хронічної серцево-судинної патології: маємо в арсеналі гострий інфаркт міокарду з елевацією ST та білатеральною інтерстиційною пневмонією, нестабільну стенокардію, тромбоемболію легеневої артерії, легеневий тромбоз магістральних судин з мікробромбозом судин нижніх кінцівок, тромбоз мезентеріальних судин, транзиторне поруження мозкового кровообігу з афазією, неконтрольовану артеріальну гіпертензію, ураження шкіри з васкулітоподібними висипаннями як прояв вірусної екзантеми, ліведо ретикуляріс, порушення менструального циклу у жінок у вигляді затримки та/або “скудних” виділень, і все це на фоні набутої коагулопатії асоційованої з SarsCov2. Уявіть лише, що в 49% наших хворих з COVID-19 мають некомпенсований цукровий діабет, в тому числі вперше виявлений, в тому числі не лише у хворих із зайвою вагою, який ускладнює перебіг даного захворювання. Великий відсоток неврологічних розладів у вигляді аносмії, дисгевзії, порушення сну, іпохондрично-депресивні стани, панічні розлади та/або агресивна поведінка з психомоторним збудженням на фоні гіпоксичного стану, які не знаєш як лікувати.

Провідне місце також займають ураження шлунково-кискового-тракту: вірус-асоційовані шлунково-кишкові розлади у вигляді нудоти, блювоти, біль в животі спастичного характеру, рідкий стілець зі специфічним запахом іноді до зневоднення, малиновий “ковідний” язик, гепатит (який потрібно диференціювати з токсичним ураженням печінки по закону Хая внаслідок поліпрагмазії або з гепатитами В та С, про які пацієнт може й не знати, високий білірубін як прогностичний маркер поліорганної недостатності згідно з індексом SOFA тощо), загострення хронічної хвороби нирок та ниркової недостатності (тому завжди вираховуйте кліренс Креатиніну) та багато іншого.

Leave a Comment