Новини

Секрети погоди: чи будуть сухі жнива в Україні?

В Україні стартують жнива озимої пшениці та ячменю. Чи дозволить погода вийти у поле, в якому стані посіви ярових культур та чи встигло налитись зерно в озимих внаслідок погодних умов червня?

На майбутню кампанію по збору озимих зернових, яка набере обертів за тиждень, аграрії та синоптики дивляться з оптимізмом. Погодні умови червня сприяли наливу зерна пшениці, а припинення інтенсивних опадів у найближчий час дасть змогу вийти в поля. Чому рекордні +37 °C у червні не спалили пшеницю -Початок червня видався дуже холодним, та про це вже всі забули. Після першої декади температури почали зростати вище норми. Дощі йшли, в західних регіонах майже безупинно. Рекордні позначки у 35−37 °C були на південному сході, на заході температура сягала 33 °C. Опадів випало достатньо для нормального забезпечення вологою ґрунту майже по всій території України, засушливих явищ мало, та є окремі райони на півдні, де опадів було обмаль, — підвела погодні підсумки червня синоптик.

Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру. За її словами, найбільша спека протягом червня, до 37 °C, зафіксована у Херсонській, Миколаївській, Луганській областях. До 35 °C стовпчики термометрів піднімались у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях. Це дуже високі позначки, за яких всі процеси в рослині уповільнюються. Врятували посіви короткочасність спеки та висока вологість повітря. -Це тривали 3−5 днів такі умови, що температура піднімалася вище 35 °C. До того ж спека розбавлялася дощами. Висока вологість повітря врятувала посіви. Бо якби було сухо за таких високих температур, врожай міг би суттєво постраждати, — впевнена Тетяна Адаменко.

За висновками очільниці відділу агрометеорології Гідрометцентру, погодні умови червня можна вважати сприятливими для розвитку пізніх культур і збирання ранніх. «Для кукурудзи та соняшнику достатньо вологи у ґрунті, а температура повітря просто супер для цих культур. Щодо ранніх, то вони вже досягли воскової стиглості, на півдні – повної стиглості. За тиждень розпочнеться масове збирання ранніх зернових. Дощі поки не загрожують. До кінця місяця можна прогнозувати, що буде переважно без опадів. Південь, центр, схід країни — тут будуть хороші умови для наливу зерна і жнив», — прогнозує Тетяна Адаменко.

Південно-східний оптимізм Аграрії півдня на жнива налаштовані оптимістично. Саме в південних регіонах розташовані основні площі озимої пшениці. Вологи в них зазвичай обмаль. Та це не про цьогорічний червень.

Leave a Comment