Новини

ЗНО може не відбутися через ряд заборон – Ганна Новосад

Екс-очільниця мністерства освіти і науки поставила під сумнів проведення ЗНО, а також додала, що британське Міносвіти скасувало всі іспити для отримання атестату.

Екс-очільниця міністерства освіти і науки Ганна Новосад написала на своїй сторінці у фейсбуці,  що аби провести ЗНО, необхідно зняти ряд заборон, які існують зараз, зокрема на перевезення між областями та кількість людей в приміщенні.

Поряд з облаштуванням дистанційного навчання, не менш важливим і нагальним є питання, як проводитимуться сесії ЗНО та вступна кампанія 2020. 4 квітня, за нинішнім планом, має відбутись перше пробне тестування. Як на мене, то про 4 квітня і думати не варто, адже ми і досі не знаєм (і чи будем знати?), яка у нас справжня ситуація з масштабом епідемії. До 4 квітня усе, мабуть, лише набере обертів, але точно не скінчиться, на жаль, – зазначила Ганна Новосад.

Вона додала, що британське Міносвіти ще 20 березня повідомило про скасування цього літа усіх іспитів для отримання шкільного атестату –  General Certificate of Secondary Education. Повідомлення на сайті Міністерства каже, що цього року, навіть у випадку зменшення масштабу епідемії коронавірусу, іспити не відбуватимуться.

Учням буде вирахувана така собі очікувана оцінка, яку б вони потенційно отримали на іспитах з предметів. Така оцінка, зокрема, вираховуватиметься на основі поточних оцінювань, пробних іспитів, оцінки вчителів та загалом попередніх освітніх результатів. Методику обрахування оцінок має сформувати Ofqual –  аналог нашого УЦОЯО. Цікаво буде почитати, коли з’явиться цей документ. Хоча навряд Україна зможе скопіювати такий підхід, бо це точно не замінить ЗНО.

Учні, які будуть не згодні з оцінками, матимуть змогу складати іспити у 2021 році. Такий підхід вже погоджений з британськими університетами. Universities UK опублікували відповідне відкрите звернення до цьогорічних абітурієнтів.

Також екс-очільниця міністерства освіти і науки додала, що цього тижня очікується чергове позачергове засідання Верховної Ради.

Було б непогано, якби поряд з іншими важливими рішеннями, народні депутати визначились та призначили нову керівницю чи нового керівника Міністерства освіти і науки України. Щиро переконана, що сфера, яка охоплює таку кількість людей в країні, має мати очільника і команду, котрі нестимуть за неї відповідальність.

Leave a Comment