Інтерв’ю Новини

«Носила шуби, їла м’ясо та з власної кишені спонсорувала вбивства» – історія луцької зоозахисниці про шлях до веганства

Веган – людина, яка повністю відмовилась від вживання та використання продуктів чи речей тваринного походження. 1 листопада увесь світ відзначає День вегана. Цій традиції уже 25 років! Проте в Україні веганство не є таким популярним, як за кордом, адже гастрономічні звички та традиції українців засновані на м’ясі, молоці і яйцях.

Вероніка Федосова-Цибульська – відома серед луцьких волонтерів реабілітолог домашніх тварин та зоопсихологиня, власниця готелю для тварин «Буржуй» та веган. І хоч Вероніка вже крайні 2 роки відмовляється від зйомок, ефірів та інтерв’ю, але в Міжнародний день вегана – вона таки зробила виняток для видання Волинь infa.

Як ви стали веганом?

Дякую за інтерес до цієї теми. Я не народилась веганом. В нашій країні з «традиційно українським харчуванням» це взагалі неможливо 🙂 На відміну, наприклад, від Індії (в цій країні живе найбільша кількість веганів і вегетаріанців). Тут важливо зазначити, що люди стають веганами через два різні мотиви: через етичність та гуманність та екологічне мисленння вцілому і просто через бажання перейти на здорове харчування.

Тому стосовно мене – я вважаю себе етично орієнтованою вегійкою (придуманий мною фемінітив). Ще 10 років назад я носила шуби з натурального хутра, не задумуючись про їхнє виготовлення. Три роки тому я ще їла і любила м’ясо. Не звертала увагу , чи косметика, якою користуюсь, тестується на тваринах. Щоправда, з дитинства не любила цирки з тваринами і вже від народження мій син ніколи їх не відвідував – теж за власним рішенням. Але ми живемо в такий час, що будь-яка інформація швидко поширюється і не знає кордонів. Питання в тому, який вибір зробить  людина, отримавши нові знання. Моїм вибором стало припинити спонсорувати власними грошима жорстокість та вбивства на скотобойнях, хутряних звірофермах, у дельфінаріях, в дослідницьких лабораторіях і т.д. Два з половиною роки тому я вже перестала їсти м’ясо , лишивши лише рибу і молочні продукти. Тобто мій шлях в контексті харчування був поступовим – від вегетаріанства до веганства.  І зараз вже рік часу вживаю лише рослинне молоко (особливо смакує гречане і вівсяне) та смачні веганські йогурти і десерти.

Чи стало дорожче харчуватися?

Я не знаю сьогоднішніх цін на хутрові шуби і шапки – але вони точно рівні за ціною туру на вихідні дні у якесь прекрасне місце) Чим не прекрасна альтернатива?)Я багато подорожую і точно знаю, що в жодному великому торговому європейському центрі немає бутиків з хутром.

Але в усіх провідних брендах щороку є чудові модні речі з штучного  хутра та еко шкіри. Відомий український дизайнер Андре Тан одним із перших в Україні перейшов на сторону «світла» і припинив використання в своїх колекціях натурального хутра. А ціна м’яса точно вища за ціну фруктів, овочів, бобових. До речі, головною причиною пожеж в Амазонських лісах були саме підпали місцевих фермерів: вони випалюють ділянки під пасовиська для худоби. Тому навіть розрахунки щодо вартості споживання м’яса давно не ведуться лише тільки в грошах.

Які заклади чи магазини у Луцьку ви можете порадити, де можна смачно і якісно придбати страву чи продукт, який замінить м’ясо?

Щодо продуктів і можливості їх купити в Луцьку – ситуація стає все кращою, навіть рослинне молоко точно є в усіх великих маркетах. Шкода, що досі в Луцьку немає жодного веганського чи вегетаріанського кафе ( і це дуже дивує моїх друзів і знайомих з міжнародної  веганської спільности), але я розумію, що наразі немає достатнього попиту і це був би завідомо збитковий бізнес. До того ж, якраз зараз, один із кращих українських виробників веган-продуктів «Вегетус» з нагоди Дня вегана оголосив акцію на безкоштовну доставку і вони мають великий вибір веганських ковбас, сосисок, паштетів, майонез, печиво і т.д. (ні, мені ніхто не платить за рекламу).

Читайте також: Як поживають «мокрі носики» у нових домівках: підсумки фестивалю

Які міфи про веганство ви можете розвіяти?

Потреба людини в тваринному  білку – один із міфів про веганство. Нещодавно вийшов крутий революційний документальний фільм «The game changers» («Змінюючи гру») про переваги рослинної їжі для спортсменів. Продюсери – Арнольд Шварцнеггер, Джеймс Кемерон та Джекі Чан. Фільм вже доступний у перекладі. Я думаю, що такий продюсерський склад говорить сам за себе і не знаю, хто візьметься сперечатись 🙂

Чи ваші рідні притримуються ваших поглядів?

Мої рідні не поділяють моїх поглядів, але кожен з нас доросла самостійна людина і робить свої вибори в житті. Кожен живе один раз і має безліч шансів розвиватись, трансформуватись та змінюватись і ставати кращою версією самого себе. Було б бажання 😉

Чи може дитина-веган вирости здоровою? Це має бути свідомий вибір дитини чи вибір батьків?

Щодо материнства і здоров’я дитини – я читаю досвід різних людей і ще жодна дитина не померла без м’яса (якщо є розумний підхід і різноманітне рослинне харчування), але точно знаю, що є багато дітей із зайвою вагою, проблемами ШКТ та непереносимість коров’ячого молока. Більш того, є дітки, які самі відмовляються їсти трупи тварин.

Вероніка з 17-річним сином

Що ви можете порадити тим, в кого не вистачає сили волі відмовитись від продуктів тваринного походження?

Якщо у когось не вистачає сили волі відмовитись від продуктів тваринного походження, то рекомендую щодня переглядати реальні відео зі скотобоєнь, з притравочних мисливських станцій, з лабораторій, де тестують косметику на тваринах. Психічно здоровій людині вибір буде очевидним.

Список відомих і успішних людей, вегетаріанців та веганів, вражає:  Арнольд Шварцнегер, Білл Клінтон, Наталі Портман, Хоакін Фенікс (головна роль у «Джокер»), Бійонсе, Жизель Бюдхен, Мадонна, Бред Пітт, Памела Андерсон, Демі Мур, тенісистки сестри Вільямс

Ваш секрет молодості й краси – це веганство?  😉

Таке питання від іншої жінки – то найкращий комплімент, дякую 🙂 Я не оплачую вбивства та знущання – тому я можу купити собі квитки на гарний концерт живої музики чи полетіти в подорож. Я не ношу на собі шкури змордованих тварин і не їм тих, хто кричав перед смертю – тому моя енергетика здорова і позитивна. Моя внутрішнє «Я» без докорів совісті, тому що я роблю справді все, що в моїх силах на даному етапі життя.

Вероніці 41 рік

Фото зі сторінки у Facebook Вероніки

Спілкувалась: Анастасія Кушнарьова

Читайте наші новини у мережі Facebook

Leave a Comment