Інтерв’ю Новини

Як поживають «мокрі носики» у нових домівках: підсумки фестивалю

Майже місяць тому, а саме 29-го вересня у Луцьку вдруге відбувся найдобріший фестиваль на Волині – «Мокрі носики». За допомогою команди з понад ста волонтерів новий дім знайшли 8 та 7 песиків і це – неймовірна радість як для колишніх безхатьків, так і для їх нових родин.

Один із тих, кому пощастило потрапити в сім’ю – це чорний як вуглик пес Вольт. Колишній безхатько прожив на вулиці 2 роки, доки його не забрали до комунального підприємства працівники «Ласки». Пані Наталя розповідає – зарікалась брати додому нового собаку після смерті улюбленця, котрий прожив у родині 14 років. Проте усе змінив один незвичний сон.

«Нещодавно від раку померла ротвейлерша, трохи тяжко було пережити… Потім взяли маленького, знову ж таки ротвейлера, він захворів і не витримав лікування. Я обіцяла собі, що більше ніколи не буде собак, бо боляче дивитись як вони помирають… Аж наснився сон, що якийсь чоловік тримає на руках мою мертву собачку, і каже ” от бачиш, казала ніяких собак більше не буде, а в самої собака в Ківерцях є..”. Я два дні переймалась сном, і наважилась відкрити OLX (платформу онлайн-оголошень – ред.), де в Ківерцях першою ж собачкою було хасятко. Я написала, домовились, що заберу через тиждень. А вже за два дні подруга запросила мене на фестиваль «Мокрі носики». Я не планувала брати песика, адже знала що мене чекає хасятко… Йшли повз палатки і я розказувала подрузі, як з дитинства хотіла забрати з вулиці великого чорного собаку. І от дійшовши до останньої – я побачила Вольта. Великий, чорний, блискучий, красивенний – і я не вагаючись сказала: “я його забираю”.»

Тепер у Наталії двоє собак, адже того хаскі з Ковеля вона вже забрала від господарів, які не могли надати належного догляду породистому псу.

«Песики одразу подружилися, Вольт не ревнує, навпаки, як справжній вожак навчає та виховує малятко. А знаєте, людям таки є чого навчитись у тварин. Незважаючи на те, що Вольт жив на вулиці, він не розчарувався в людях, довірився… Віддає стільки тепла, вірності і любові, скільки здається в ньому і не вмістилось би.».

Власниця піврічного кота Ютика, яким опікувалась ГО «Спільний дім», Анна теж із задоволенням розповідає про свого друга. Каже, що почувається ніби вдома з’явилась дитина.

«Минулого року взяли в Яни (керівника ГО «Спільний дім» – ред.) такого ж бешкетника. Тепер разом дружать. Ютик ще маленький, йому все цікаво.  Навіть в машині додому їхати було цікаво, зазирав у вікно і не злазив з рук. Він муркотун, в перші дні на п’ятки наступав нам. А коли торкнешся навіть випадково зразу заводився як «трактор».»

На питання чому обрала саме Ютика, власниця зізнається – це була симпатія з першого знайомства.

«Якщо чесно знали про те, що будуть “Мокрі носики” і котика побачили вперше ще на фото, тоді й захотіли його собі, а потримавши в руках та погладивши вже не змогли піти без нього.»

Третя історія про кішку, який носить ім’я улюбленого багатьох людей кавового напою – Лате. Її забрали в родину Олег і Надія.

«Ми не розраховували брати другу кицю, але так сталося.  Лате ще звикає, боїться усього, на руки не дуже йде, здається спокійною і тихою, але вона вже починає проявляти себе. Вже роздерла свій перший вазон, а першого ранку в новому домі вона вже м’явкала і не давала усім спати. Дуже тішить, що на лоточок ходить без проблем. Наша киця була в шоці від нової подружки, але агресії не проявляла. Всі ми звикаємо один до одного.»

Цим чотирилапим дуже пощастило, проте залишились і ті, кого «не вибрали», тож вони досі чекають на свою людину. Найчастіше пухнасті безхатьки вимушені сидіти в клітках або «на прив’язі», адже навіть з допомогою волонтерів не вистачає рук, аби приділи увагу усім тваринам. Якщо ви мрієте про друга, хочете поділитися своєю любов’ю та мати когось, хто любитиме вас всім котячим або собачим серцем – приходьте і обирайте нового члена родини. Подарувати домівку котику або песику можна, звернувшись за адресою: м. Луцьк, вул. Мамсурова 9 КП «Ласка», або ж м. Луцьк, вул. Єршова 11 Ветеринарна клініка «Кіт Леопольд» (ГО «Спільний дім»).

Контакти:  

Комунальне підприємство “Ласка”: 095 002 2810 – директор Рудь Наталія 

Громадська організація “Спільний дім”: 098 243 7787 – керівник Яна Коханюк

Вони чекають на вас!

Спілкувалась: Анастасія Кушнарьова

Leave a Comment