Важливо Волинь Новини

Чи перебував Петро I у Луцьку?

Уся багатовікова величність Луцька пов’язана з визначними подіями та з мистецтвом втілення їх у історію. Чимало лучан знають, що у Луцьку перебував Петро I. Згідно з історичними даними, саме 311 років тому він підписав один з перших договорів між Російською імперією та Молдовським князівством.
Безумовно, Луцький договір був таємним, але неабияк вплинув на подальші дипломатичні стосунки між цими державами.

Будинок, де ніби зупинявся Петро І, знаходиться на вулиці Пушкіна 2, яка свого часу була названа на честь російського відомого поета. Нині там функціонує державний заклад «Санітарно-епідеміологічна станція міста Луцька та Луцького району».

В 70- х роках  ХХ століття унікальна перлина української архітектури відчула реставрацію і появу пам’ятної таблички про відвідини будинку царем в 1709 році.
Чимало відчутних змін відбулося у цій визначній будівлі, проте досі залишається на своєму почесному місці, слугуючи державному закладу та затишному кафе з таємничим льохом.

Утім, у 2015 році рішенням робочої групи щодо декомунізації, будинок виключили з архітектурних пам’яток України та зняли дошку про перебування Петра  Першого у Луцьку.  Проте, пам’ять про візит Петра І закарбувалася не тільки у архівах, але і у величній історії людства.

Leave a Comment