Важливо Волинь Новини

Як зустрічають волинян у польських пунктах пропуску: репортаж

Як відомо, вже понад місяць, як в Україні народні обранці проголосували за урядовий законопроект №7418, згідно з яким знову доводиться сплачувати ввізне мито на автомобілі та інші товари. Утім, шалені черги на кордонах нестримно продовжують існувати.

Зрештою, кожен охочий «розмитнити» бажану автівку повинен стояти у заторі чимало годин.

Відтак, українці везуть вживані авто з усієї Європи. Зауважимо, що майже кожен другий водій – волинянин. У черзі зустрічаються мешканці з різних районів Волині: Ковель, Ківерці, Луцьк, тощо.

В Україну волиняни приганяють транспортні засоби з з різних країн – Литви, Німеччини, Польщі, Болгарії, Нідерландів, Швейцарії та інших країн.

Натомість, польська сторона щиро співчуває водіям автівок, які перебувають у довжелезному заторі.

Відтак, на польсько – українському пункті пропуску «Зосин – Устилуг» небайдужі мешканці сусідньої Польщі створили так зване «наметове містечко», де гостинно пригощають втомлених українців запашною їжею та гарячими напоями.

Варто зауважити, що страви надають усім охочим безкоштовно і працють кухарі на волонтерських засадах.

Безсумнівно, раніше однією з найпоширеніших скарг серед волинян була відсутність або наявність тільки платних туалетів. А також їхній поганий стан.

Додамо, що саме на це скаржилися на всіх без винятку 18 пунктах пропуску. Проте, нині на МПП «Зосін – Устилуг» розташовано чимало біотуалетів, якими можна скористатися безкоштовно. А територія навколо кордону аж ніяк не засмічена, про що зазначали напередодні.

Звісно, існує чимало нарікань серед українців щодо довжелезних черг на кордоні. Адже Ви можете стояти у черзі годинами а рух не здійснюватиметься. Звісно, існує неабияке навантаження серед автівок та вантажівок.

Проте, усі звернення зі скаргами на урядову лінію та до керівництва митної служби з вимогою прискорення роботи митників ні до чого не приводять.

Та й і фітосанітарний контроль з боку польської сторони відіграє значущу роль у створенні затору.

Зрештою, тривалість перетину кордону залежить від таких факторів як завантаженість, наявність окремих смуг для автобусів, обладнаного пішохідного переходу, якість дороги, процедура контролю, тощо.