Важливо Волинь Новини

“Ми маємо обмежити впливи культури країни-агресора”, – Ірина Констанкевич про заборону російської музики та захист національного продукту в ефірі італійського телеканалу

Як відомо, питання про заборону російськомї музики актуальне, а як воно відбуватиметься в умовах війни з‘ясовували в ефірі італійського телеканалу «La7».

Про це йдеться на офіційній сторінці Ірини Констанкевич у соцмережі Facebook.

 

“Сьогодні коментувала нові закони щодо російської музики в ефірі італійського телеканалу «La7». Ми говорили про заборону російської музики, квоти, захист національного продукту і чи це не є цензурою під час війни.
Нещодавно ухвалені законопроєкти (№7273-д, який обмежує російський музичний продукт та №7459, який забороняє імпорт видавничої продукції з росії та з республіки білорусь, видання і продаж книг авторства громадян рф) збурили європейську спільноту. Західні партнери вважають такі ініціативи недемократичними. Тобто російська армія, яка нищить українські міста, селища, музеї, театри, будинки культури, школи – це демократично. А заборони на російську музику і літературу – це недемократично. Довелося пояснювати, що такими законодавчими ініціативи ми захищаємо національний культурний продукт та гарантуємо державну фінансову підтримку українській музиці, українським книгам.
Українці демонструють свою ідентичність через мову, культуру. Важливо підтримувати культуру і зараз, й у період післявоєнної відбудови.
На питання щодо Чайковського, розповіла, що українці охоче слухали Чайковського і не лише його, зокрема і класику, й естраду.
У Києві Національна музична академія носить ім’я відомого російського композитора. Але зараз це питання стоїть інакше, чому Чайковського, а не Миколи Лисенка – видатного композитора, який заснував на власні кошти цей заклад.
Якщо ми виступаємо за підтримку національного продукту, то потрібно слухати та розповідати світові про видатних І. Стравінського, М. Лисенка, М. Леонтовича та інших.
І допоки у нас триває війна, й агресор продовжує через культуру декларувати свої імперські наративи, ми маємо обмежити впливи культури країни-агресора. А після Перемоги повернемось до Чайковського. Це буде найвищим виміром демократії.
І на питання телеведучого, кого ж ви будете слухати, якщо не Чайковського, відповіла, що Ігоря Стравінського – музиканта зі світовим ім’ям й українським корінням, який цінував і називав волинський маєток райським місцем”, – зазначає Ірина Констанкевич.