Волинь

«Луцькводоканал» вироблятиме органічне добриво

КП «Луцькводоканал» – перше підприємство серед водоканалів України, яке розробило і отримало дозвільні документи на здійснення процесу виробництва, фасування та реалізації органічного добрива із біомулу для потреб сільського господарства.

Про це повідомляє пресслужба КП «Луцькводоканал».

Переробка мулу на добриво і його збут сільгосппідприємствам – європейська практика, яка з’явиться на КП «Луцькводоканал». Це допоможе розв’язати проблему із переробкою мулу, що лишається на очисних спорудах підприємства після проходження всіх етапів очистки. Мул не буде накопичуватися на очисних і не створюватиме потенційної небезпеки для екології, а сільськогосподарські підприємства отримають безпечне добриво, яке збільшуватиме врожай.

 

Над дозвільною документацією працювали два роки. Наразі уся документація готова і підприємство, у разі залучення інвестицій на встановлення обладнання та його налагодження, зможе запустити виробничий цикл.

 

КП «Луцькводоканал» провело серію випробовувань щодо оцінки ефективності та безпеки органічного добрива на основі осадів стічних вод – добриво органічне «LWC», за результатами яких було доведено біологічну доцільність та токсиколого-гігієнічну, екологічну безпеку.

 

Встановлено, що застосування добрива «LWC» у системах удобрення сільськогосподарських культур забезпечує:

  • приріст врожаю на – 15-98%;
  • покращення якісних показників отриманої продукції;
  • забезпечує збереження гумусу;
  • справляє позитивну дію на кислотно-основні та агрохімічні властивості грунту;
  • не призводить до накопичення важких металів в грунті.

 

Тож 16 вересня 2021 року Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України здійснило державну реєстрацію добрива органічного «LWC» у реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Leave a Comment