Волинь Новини

Чому виникає хвороба Альцгеймера і як її розпізнати: консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникає хвороба Альцгеймера та як її лікувати.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.

Соціальний тягар цього захворювання є значним і зростає щорічно. Через зміну інтелектуальних здібностей (пам’ять, увага, мислення, навички необхідні в повсякденному житті, порушення мови) з пацієнтом буває важко спілкуватися. В результаті хвороби можуть з’являтися поведінкові розлади (маячні ідеї, галюцинації, сильно виражене рухове збудження, недоречна сексуальна поведінка ), які важко сприймаються рідними, котрі доглядають за хворими.

Тому сьогодні обговоримо рекомендації, які можуть допомогти рідним краще справлятися з ситуацією та підтримати почуття благополуччя у хворого.
1. Встановіть режим, але зберігайте звичний розпорядок дня хворого. Це допоможе зменшити хвилювання та покращити настрій.
2. Заохочуйте активність у повсякденній діяльності, яка допомагає людині відчувати себе цінною, – наприклад, сервірування столу – може викликати почуття впевненості.
3. Не забувайте, що ви допомагаєте людині, яка не позбавлена почуттів. Слова та вчинки можуть образити. Утримуйтесь від обговорення стану хворого в його присутності.
4. Спрощуйте завдання. Не давайте занадто великий вибір (наприклад, заздалегідь готуйте одяг, а не пропонуйте на вибір).
5. Будьте гнучкими. Коли людина наполягає на тому, що не хоче щось робити, це може бути тому, що вона не може цього зробити або боїться, що в неї не вийде. Непотрібно заставляти!
6. Не критикуйте та не виправляйте! Якщо людина насолоджується нешкідливою діяльністю, навіть якщо вона здається безглуздою, спонукайте її продовжувати.
7. Сміятися нормально. Іноді гумор покращує настрій і полегшує спілкування.
8. Подбайте про безпеку в будинку: приберіть зайві меблі, встановіть міцні поручні на сходах та у ванних кімнатах, переконайтесь, що взуття та тапочки зручні та забезпечують хороше зчеплення з підлогою, зберігайте ліки в надійному місці.
9. Одягніть хворому ідентифікаційний браслет або бірку на одяг. Попросіть носити мобільний телефон із можливістю визначення місцезнаходження.
10. На ранніх стадіях може допомогти розмістити на видному місці фотокартки близьких із зазначенням, для того щоб нагадувати хто є хто.
Опікун може опинитися в такій кількості обов’язків, що перестає належним чином піклуватися і про свій стан. Тут не забариться і розчарування, і гнів, і пригнічення, стрес, безсоння… Тому важливо залишатися фізично та емоційно сильними. А для цього не робіть все поодинці.

Leave a Comment