Волинь Новини

На Волині громада отримала новий герб та прапор

Як стало відомо, спільно із депутатським корпусом затвердили новий герб та прапор Рівненської громади Любомльського району.

Про це повідомив голова Рівненської громади Юрій Фініковський.

Автор проєкту – доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства, член Комісії державних нагород та геральдики при президентові України Андрій Гречило.

Варіант, який затвердили у 2007 році, абсолютно не відповідає геральдичним нормам, складений із грубими порушеннями. Звідси і очевидна причина розробки нової символіки для громади.

Герб села Рівне: у червоному полі над відділеною хвилясто срібною основою стоїть срібна зубчаста вежа, на якій червоний щиток зі срібним хрестом; праворуч – бічник, перетятий сім разів на сині та золоті поля.

Прапор села Рівне: квадратне полотнище, від древка йде вертикальна смуга завширшки в 1/5 сторони прапора, розділена горизонтально дев’ять разів на п’ять синіх та п’ять жовтих прямокутників; з вільного краю на червоному фоні біла зубчаста вежа, на якій червоний щиток із білим хрестом, а з нижнього краю відділена хвилясто біла смуга (завширшки в 1/10 сторони прапора).

Вежа походить з герба колишнього Любомльського району, і символізує археологічну пам’ятку – літописне місто Угровськ, залишки якого знаходяться на теренах Рівненської громади. Червоний щит із хрестом є символом Волині й означає знаходження громади у складі Волинської області. Хвиляста основа означає місцеві ріки та озера. Правий боковик у синьо-золотих (на прапорі – синьо-жовтих) кольорах уособлює прикордонний стовп і означає розташування села біля західного державного кордону України.

До слова, герб, згідно з правилами сучасного українського місцевого герботворення, вписаний у декоративний картуш та увінчаний золотою сільською короною з колосків, що вказує на статус села. Прапор має нормативну для міст і сіл квадратну форму і його побудували на основі символіки гербів.

Leave a Comment