Волинь Інтерв’ю Новини

“Я очікую, що після карантину оживуть усі сфери бізнесу та економіки”- Роман Романюк

Як стало відомо, через карантинні заходи та задля протидії поширенню коронавірусу, Волинський обласний центр зайнятості працює дистанційно. Про усі подробиці роботи установи  журналістам Волинь infa розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.


Що зм
інилося для клієнтів центру зайнятості під час карантину?
Насамперед, змінений порядок обслуговування безробітних осіб, а саме подача документів. До слова, нині, документи надсилаються через засоби електронної скриньки. Подаються лише два вида документа: заява на статус безробітнього і заява про допомогу по безробіттю.  Варто зазначити, що обидві заяви заповнюються, скануються, і відповідно, відправляються на електронну скриньку.
Всі інші пакети документів:  трудова книжка, документи про освіту, паспорт, ідентифікаційний код, необхідно приносити в центр зайнятості власноруч:  протягом 10 – ти днів по завершенню карантину.

Окрім цього, в перший день подачі документів, ми надаємо статус безробітного і призначаємо нарахування допомоги по безробіттю. Раніше, в звичному режимі, це був оперативний період,  під час якого ми пропонували людям відповідну роботу. Зазвичай, триває так званий «оперативний період» від 7 до 9-ти днів, утім, без нарахування допомоги. Проте, нині, усе відбувається у перший день подачі документів, зокрема надання статусу і призначення нарахування допомоги по безробіттю.

Наступне, якщо особа має статтю звільнення за власним  бажанням, то при зверненні до центру зайнятості, було відтермінування виплати нарахування допомоги по безробіттю на 3 місяці, тобто перші 3 місяці  клієнт центру зайнятості не отримував жодного нарахування. Нині в період карантину, незалежно від статті, людина в перший день отримує статус безробітнього і нарахування.

Щодо мінімального розміру допомоги по безробіттю, раніше, він був запропонований для так званих «незастрахованих осіб», тобто, це ті, які не мали жодного страхового стажу, працювали неофіційно, та не сплачували протягом останніх  4- х місяців єдиний соціальний внесок. Отож, такий розмір по безробіттю становив  для громадян 650 гривень. Утім, в період карантину мінімальний розмір допомоги по безробіттю налічує  1000 гривень.

Експерти прогнозують пік безробіття на осінь, як центр зайнятості до цього готується?
Усе залежить від того, наскільки буде активно розвиватися економіка нашої держави, наскільки роботодавці зможуть створювати нові робочі місця та запроваджувати нові види бізнесу.  Чесно кажучи, не думаю, що буде пік безробіття. Зізнаюсь, я навпаки твердо переконаний, що після карантину у нас з’являться більше пропозицій та можливостей для людей, які потребують працю,  і відповідно буде реалізована можливість їх працевлаштовувати.
До слова, нині зменшилася кількість вакансій у базі вакансій центру зайнятості у Волинській області. Раніше, база налічувала понад 3 – 4 тисячі вакансій, нині– 1800. Звісно, це менше, утім, це пов’язано з тим, що певний бізнес нині припинив свою роботу.
Я очікую, що після карантину оживуть усі сфери бізнесу та економіки, тоді буде можливість більша працевлаштовувати роботодавців.

Які програми пропонує Волинський обласний центр зайнятості під час карантину?
Взагалом, у нас постійно відбуваються різноманітні вебінари  та курси – онлайн, по допомозі та навчанню, зокрема: написання резюме, різноманітні консультації, щодо законодавства про працю, тощо. До слова, у нашій установі під час карантину, проходять подібні навчання дистанційно у соцмережі Skype чи  Zoom.
Щодо безпосередніх та активних програм, які вбачають розвиток економіки, це є виконання фактично статті 47 Закону України „Про зайнятість населення” , яка передбачає допомогу по частковому безробіттю громадян.

від 7 лютого 2009 року № 45 „Про затвердження Переліку причин тимчасового припинення виробництва, що призводять до часткового безробіття, і Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 2 березня 2009 року за № 189/16205;

від 2 вересня 2009 року № 330 „Про затвердження Змін до Порядку фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 24 вересня 2009 року за № 900/16916.

Нині, ми приймаємо активно рішення по надання допомоги по частковому безробіттю для роботодавців, які виплачують ці кошти працівникам у вигляді заробітної плати. Мова йде про те, що у кого бізнес, під час карантину, зупинив свою діяльність або скоротив  свою роботу. Зокрема, для того щоб роботодавець не звільняв працівників і не відправляв їх до центру зайнятості на облік чи в інші установи, ми надаємо допомогу по частковому безробіттю і на сьогоднішній день прийнято понад  112 позитивних рішень для роботодавців Волині, що в загальній чисельності налічується близько 4000 працівників
Тобто, ці люди отримують допомогу від держави через роботодавців  фактично у вигляді заробітної плати на період карантину.

Чи справді, керівництво Волинського обласного центру зайнятості контролює дописи своїх працівників у соцмережах?
Зізнаюсь, я не контролюю особисті сторінки  працівників у соцмережах . Утім, я вважаю, якщо працівник має особисту сторінку, вона повинна містити норми моралі. Для мене важливо, аби працівники не проявляли активність у соцмережах у робочий час, тому що існує робота, яка вбачає певні завдання, за які відповідно, держава нараховує заробітну плату. Ми є представниками держави, тобто на сторінках наших працівників не може бути певних аморальних речей, репости незрозумілі, чи непристойні фотографії.  Неодноразово, будучи на нарадах, ми наголошуємо на те, що сторінка у соцмережі – це обличчя працівника, через призму, яке сприймають працівника державної установи.

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА

Leave a Comment