Волинь Новини

“Змінюються люди, змінюється відповідальність за кожну ділянку роботи” – Ірина Вахович про озеро Світязь і не тільки

Як відомо, минулоріч, гордість та перлина Волинського краю, озеро Світязь почало міліти. До слова саме Світязь входить до топ семи природніх чудес нашої чудової країни.

Оскільки біля берегів озеро переважно мілке, то після падіння рівня води, велика частина дна, стала на жаль, сушею.

Звісно, ця резонансна ситуація привернула до себе пильну увагу громадян та засобів масової інформації.
Чимало небайдужих, почали бити на сполох – в інтернеті було опубліковано безліч невтішних світлин та заклики щодо необхідності конкретних дій з порятунку перлини Волині.

Нагадаємо, 4 червня, у четвер, у Волинській обласній державній адміністрації  відбулася нарада з правомірних питань обміління Світязя та правомірності руйнування меліоративних систем.

Журналісти Волинь infa поцікавилися у голови Волинської обласної ради Ірини Вахович щодо ситуації, яка склалася навколо обміління перлини Волині – озера Світязь.

Яке на Вашу думку раціональне вирішення проблеми, щодо обміління Світязя?
Як відомо, минулого  року, ми замовили концепцію збереження Шацька по землі, і коли ми її замовляли, ми очікували від Інституту водних проблем і меліорації НААН України аби у концепції був викладений не аналіз, а конкретні напрямки.

Зрозуміло, що концепція повинна містити напрямки дій, утім, якщо реалізовувати напрямки дій, необхідний аналіз. Тому, ця концепція була зосереджена саме на аналізі.

Вочевидь, Інституту водних проблем і меліорації НААН України зрозумів, що це є комплексна проблема і рекомендував на основі цієї концепції розробляти державну програму по збереженню Шацького поозер’я. Однак, фінансова складна ситуація на усіх рівнях бюджету зупиняє цей процес, оскільки ця програма є дороговартісною. До слова, ця програма має містити конретний алгоритм дій.

Зізнаючись, ми сподівалися що саме ця концепція дасть відповіді на питання цього алгоритму. Варто зазначити, що в 2019  році було реалізовано низку заходів, зокрема, це шлюз, який розташований поміж двома озерами. Також був створений аналіз по Хотиславу.

До слова, за висновками експертів, Хотислав нині не здійснює той вплив, а саме через крейду, яка не так глибоко викопується, що становить загрозу. Відповідно, в концепції відображений кліматичний вплив, який становить понад 80%, загрози, і меліоративна система, яка спричинила відсутність боліт. Звісно, не виключається і господарський вплив і суб’єкти господарювання фізичних осіб, які тримають готелі, використовуючи воду.

Проте, коронавірус робить свої нюанси, чимало робіт відкладається. Окрім цього, спостерігаючи погодні умови,  які включають сезон дощів, ми не маємо того рівня води, який ми хотіли б мати. Утім, ми відновлюємо спілкування з членами робочої групи по збереженню Шацького поозер’я і будемо комплексно підходити до вирішенння цієї глобальної проблеми. Відтак, змінюються люди, змінюється відповідальність за кожну ділянку роботи, відповідно таке спілкування необхідне для того щоб окреслити усі напрямки подальших дій.

Leave a Comment